Vesti
Politika

Protić: Srbija u EU i Kosovo u UN

"Jedina slamka spasa za Srbiju i srpski narod je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, a da Srbija istog trenutka postane članica Evropske unije", rekao je u emisiji "Pola sata Demostata" istoričar, diplomata i pisac Milan St. Protić.

Protić: Srbija u EU i Kosovo u UN
Milan St. Protić (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

Kako je objavljeno na internet stranici istraživačko-izdavačkog centra Demostat, Protić je naveo da opstanak Srbije kao države i kao naroda „u političkoj praksi znači da moramo da se dogovorimo“ da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, a Srbija istovremeno postane članica Evropske unije.

„Sutra bih se pogodio i pokušao da izdejstvujem stolicu u UN za Kosovo u zamenu za punopravno članstvo Srbije u EU istovremeno. I onda bih to predložio narodu i pokušao da ih ubedim da je to jedini način da se iz ove tragične pozicije u kojoj smo izvučemo, a na njima je da odluče, da stave prst na čelo i da se jednom uozbilje i da se manu tog blesavljenja sa jugoslovenstvom, titoizmom, komunizmom, nesvrstanima“, rekao je Protić.

On je ocenio i da se „evropske i evroatlantske integracije na veštački način razdvajaju“, navodeći da je možda samo potrebno vreme da se narod Srbije ubedi da je članstvo u NATO više prednost, nego nedostatak.

Na pitanje da li bi onda došlo do, za neke, paradoksa da Srbiju u EU uvede Aleksandar Vučić, Protić je rekao da ne veruje da će Vučić to učiniti, jer „nema za to ni hrabrosti ni pameti“.

„Ne vidim da nam od toga preti velika opasnost, ne vidim ni da ima dovoljno ljudi u ovoj zemlji koji razumeju koliko je to u ovom trenutku bitno, kao što nisu razumeli ni oni ranije, jer da jesu, to bi se ostvarilo. Kao što neće da prihvate da je, nažalost, Kosovo izgubljeno i guraju glavu u pesak i govore besmislice i koještarije i to ne samo ovi danas nego i u prošlosti“, kazao je Protić.

Dodao je da je „cena koju plaćamo sve skuplje, jer s jedne strane, ove godine u Srbiji se neće roditi ni 60.000 dece, a umreće 100.000 (ljudi), a možda i više, dok nam najbolja deca odlaze iz Srbije“.

Na pitanje da li je Evropa danas bliža 1939. ili 1989. godini, Protić je rekao da mu se čini da se približavamo 1939, budući da, kako je ukazao, mentalitet koji danas vodi Rusiju podseća na mentalitet koji je te godine vodio Nemačku.

„Mada su sve te istorijske paralele veoma klizave i nesigurne, ali više mi liči i Evropa koja na to reaguje prilično neubedljivo i traži neki kompromis, što samo produbljuje jaz. 1989. godine Zapad, na prvom mestu Amerikanci, nisu želeli ili hteli da stvar završe do kraja, već su pustili da se u tragovima tamo sačuva sovjetski duh. Verovatno su videli neki svoj interes ili je to posledica njihovog poslovičnog neznanja i površnosti. Kako god, danas smo svedoci da se taj neosovjetski vampir povampirio i da ponovo preti Evropi“, rekao je on.

Ocenio je da je „stanovništvo u Srbiji podetinjilo“, o čemu „najbolje svedoče istraživanja Demostata jer, između ostalog, pokazuju hipokriziju dela građana koji imaju veru u Putina, ali bi da se školuju, žive i leče u Evropi“.

„Tako razmišljaju deca, hoće sve i hoće sad i ne vide da jedno isključuje drugo… Otuda i koketiranje sa autokratijom, ali kad bi se autokratija razvila u svom punom kapacitetu, kako je u Rusiji ili Kini, gledajte kako bi bilo kuku lele“, rekao je Protić.

Na pitanje hoće li biti nove gvozdene zavese, Protić je rekao „da mu se čini da hoće, osim ako u Rusiji ne dođe do temeljne promene do koje nije došlo iznutra 1989. godine“, a da „današnji Rusi, kao i Srbi, moraju da se odluče da li su deo Evrope i da li su potomci Tolstoja ili Staljina“.

Govoreći o odnosu Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama, nekadašnji ambasador u toj zemlji je rekao da bi morao da se pronadje neki modalitet u tim odnosima jer Srbija, „time što će se inatiti sa toliko velikom državom, može samo rđavo da prođe“.

Dodao je da je razumeti SAD zahtevan zadatak, „jer je to kompleksna, višedimenzionalna i protivrečna sredina“.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023