Vesti
Politika

Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom

Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Detalj sa jučerašnjeg protesta u BG (Foto Insajder)

Stanovnici Beograda su juče počeli da se okupljaju nešto posle 18 časova ispred parlamenta i u Pionirskom parku. Svoje nezadovoljstvo iskazivali su sedenjem na tlu, uzvikivanjem parola „Sedi dole“ i „Nećemo nasilje“, kako bi pokazali da većina protestuje mirno, za razliku od manjih grupa koje su prethodnih dana pravile nerede i sukobljavale se sa policijom.

Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević, povodom protesta u gradovima Srbije, navodi da je narod nezadovoljan sadašnjim političkim režimom.

“Svako od nas živi u određenoj sredini, svako od nas zna one koji su eksponenti SNS. To što oni rade, a ne zaustavljaju se, već idu sve dalje i dalje, što se tiče laži, prevara, pljačke, to je prevršilo svaku meru. Srpski narod je tolerantan, on trpi do neslućenih granica, ali i to trpljenje ima svoj kraj. Narod je nazadovoljan ovim što se dešava u zemlji. Oni nas obmanjuju što se tiče koronavirusa, kao i napredka u sigurnu budućnost”, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Radosavljević.

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković ističe da protesti u svim većim gradovima Srbije predstavljaju snažan otpor naroda prema političkoj strategiji koju sprovodi Aleksandar Vučić.

“Protesti su borba protiv autokratskog režima koji je potpuno porobio sve institucije. Najviše zabrinjava što je i profesionalnu instituciju, kao što je Krizni štab, u kome se nalaze lekari, stručnjaci, stavio u funkciju politike, i na taj način suštinski ugrozio zdravstvenu bezbednost stanovinštva”, rekla je Trajkovićeva.

Ona napominje da su kontraprotestanti najopasniji za Srbiju i narod.

“Vučićeva parainstitucionalna organizacija i druge kriminalne organizacije aktivno rade. Bojim se da je spreman, da kao sve autokarte, brani vlast i da Srbiju dovede do građanskog rata”, zaključila je Trajkovićeva u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Radosavljević je komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koje je o protestu u četvrtak rekla: "Ne znam čemu ovo", kao i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučić koji je poručio “radite šta god hoćete, ne smetate nam uopšte, ma kako to bilo neodgovorno”, naveo “da se njima dopada ovakvo stanje”.

“Oni (Vučić i Brnabić), ali i predstavnici njihove stranke, se žestoko bore i brane da ne dođu na udar zakona i da ne budu više na vlasti. Zato su napravili sistem da pobede na izborima žestokim pritiskom na svakog čoveka. Pojedini ljudi su bili otporni na taj pritisak, ali većina popusti pod njim. Nije problem vlast kao vlast već to što oni, kroz svoju vladavinu, nanose štetu našem narodu, čitavoj državi”, smatra je Radosavljević.

Radosavljević je mišljenja da će nezadovoljstvo građana samo rasti, čak i da se protesti brzo okončaju.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020