Vesti
Politika

Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom

Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Detalj sa jučerašnjeg protesta u BG (Foto Insajder)

Stanovnici Beograda su juče počeli da se okupljaju nešto posle 18 časova ispred parlamenta i u Pionirskom parku. Svoje nezadovoljstvo iskazivali su sedenjem na tlu, uzvikivanjem parola „Sedi dole“ i „Nećemo nasilje“, kako bi pokazali da većina protestuje mirno, za razliku od manjih grupa koje su prethodnih dana pravile nerede i sukobljavale se sa policijom.

Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević, povodom protesta u gradovima Srbije, navodi da je narod nezadovoljan sadašnjim političkim režimom.

“Svako od nas živi u određenoj sredini, svako od nas zna one koji su eksponenti SNS. To što oni rade, a ne zaustavljaju se, već idu sve dalje i dalje, što se tiče laži, prevara, pljačke, to je prevršilo svaku meru. Srpski narod je tolerantan, on trpi do neslućenih granica, ali i to trpljenje ima svoj kraj. Narod je nazadovoljan ovim što se dešava u zemlji. Oni nas obmanjuju što se tiče koronavirusa, kao i napredka u sigurnu budućnost”, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Radosavljević.

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković ističe da protesti u svim većim gradovima Srbije predstavljaju snažan otpor naroda prema političkoj strategiji koju sprovodi Aleksandar Vučić.

“Protesti su borba protiv autokratskog režima koji je potpuno porobio sve institucije. Najviše zabrinjava što je i profesionalnu instituciju, kao što je Krizni štab, u kome se nalaze lekari, stručnjaci, stavio u funkciju politike, i na taj način suštinski ugrozio zdravstvenu bezbednost stanovinštva”, rekla je Trajkovićeva.

Ona napominje da su kontraprotestanti najopasniji za Srbiju i narod.

“Vučićeva parainstitucionalna organizacija i druge kriminalne organizacije aktivno rade. Bojim se da je spreman, da kao sve autokarte, brani vlast i da Srbiju dovede do građanskog rata”, zaključila je Trajkovićeva u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Radosavljević je komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koje je o protestu u četvrtak rekla: "Ne znam čemu ovo", kao i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučić koji je poručio “radite šta god hoćete, ne smetate nam uopšte, ma kako to bilo neodgovorno”, naveo “da se njima dopada ovakvo stanje”.

“Oni (Vučić i Brnabić), ali i predstavnici njihove stranke, se žestoko bore i brane da ne dođu na udar zakona i da ne budu više na vlasti. Zato su napravili sistem da pobede na izborima žestokim pritiskom na svakog čoveka. Pojedini ljudi su bili otporni na taj pritisak, ali većina popusti pod njim. Nije problem vlast kao vlast već to što oni, kroz svoju vladavinu, nanose štetu našem narodu, čitavoj državi”, smatra je Radosavljević.

Radosavljević je mišljenja da će nezadovoljstvo građana samo rasti, čak i da se protesti brzo okončaju.Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021