Vesti
Politika

Protesti na severu i dalje traju, čeka se nastavak pregovora

Protest Srba sa severa Кosova, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih jedinica na administrativnim prelazima i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u 11. dan na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Danas moguć nastavak razgovora u Briselu, javio je sinoć Radio Slobodna  Evropa.
Protesti na severu i dalje traju, čeka se nastavak pregovora
U blizini administrativnog prelaza Jarinje (Foto arhiva Kim)

Magistralni putevi Leposavić-Raška i Zubin Potok-Ribariće su blokirani i preko prelaza se može samo peške, a specijalne snage kosovske policije se ne povlače.

Prostor iznad Jarinja helikopterom je juče obišao i komandant КFOR-a Franko Federiči.

Delegacije Beograda i Prištine završile su sinoć odvojene razgovore sa Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Prema informacijama iz delegacije Beograda, nikakav dogovor nije postignut.

Razgovori će biti nastavljeni, ali još nije precizirano kada i u kom formatu.

Evropski izvori su za Radio Slobodna Evropa najavili mogućnost da se razgovori nastave i danas.

Međutim, nije jasno ko bi učestvovao u eventualnim razgovorima sa kosovske strane budući da se Besnik Bisljimi vratio u Prištinu. Petar Petković se, sa druge strane, i dalje nalazi u Briselu, javio je sinoć RSE.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021