Vesti
Politika

“Protesti do pada vlade”

Sutrašnji protest će trajati sve dok vlast ne realizuje zahteve opozicije, a ako bude potrebno i do pada vlade, izjavio je bivši lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
“Protesti do pada vlade”
Protesti održani krajem januara u Prištini (Foto zeri.info)

Kurti je za prištinski “Zeri” rekao da će demonstranti pad vlade tražiti samo ukoliko zahtevi opozicije ne budu ispunjeni.

List Kosova Sot piše da su sutrašnji protesti u Prištini “početak narodnog reagovanja”.

Dodaje se da je kosovska vlada pod pritiskom opozicije i građana, a analitičari smatraju da će sutrašnja masovnost protesta najbolje dokazati lošu stranu rada vlade i nedostatak ozbiljnog pristupa u reševanju problema za građane.

Opozicija, naime, smatra da koalicija DPK-DSK ukazuje da nema potrebni kapacitet da preduzme znacajne reforme, prenosi Kosova Sot.

Inače, opozicija je istakla četiri zahteva koji će biti predstavljeni na sutrašnjem protestu, među kojima je i protivljenje formiranju Zajednice srpskih opština.

“Visoka cena električne energije, blokada pravosudnog sistema na Kosovu i okupacija Radiotelevizije Kosova od vladajućih partija, posebno Demokratske partije Kosova, kao i formiranje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, pitanja su zbog kojih će protestovati”, prenose mediji.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023