Vesti
Politika

Protest u Prištini zbog presude “kumanovskoj grupi”

Nekoliko stotina Albanaca protestovalo je u Prištini negodujući zbog odluke makedonskih prvosudnih vlasti, koje su osudile sedmoro Albanaca sa Kosova na doživotne kazne zatvora zbog terorističkog napada u Kumanovu 2015. godine.
Protest u Prištini zbog presude “kumanovskoj grupi”
Haradinaj se obraća okupljenim protestantima (Foto Bota sot)

Protest je završen pošto se okupljenima ispred zgrade vlade obratio premijer Ramuš Haradinaj, ponovivši stav da optužbama i presudom takozvanoj "kumanovskoj grupi" treba da se pozabavi međunarodna istraga.

U razgovoru sa članovima porodica osuđenih i drugim okupljenim Albancima, Haradinaj je rekao da se nada da odluka pravosuđa u Skoplju može da bude promenjena u budućnosti.

“Lako je govoriti, ali kada su oni tamo, moramo da budemo oprezni”, rekao je Haradinaj i potom razgovor sa članovima porodica osuđenih nastavio u zgradi vlade.

Protest je počeo u centru Prištine, da bi se stotinak okupljenih preselilo ispred zgrade makedonske ambasade.

Pošto policija nije dozvolila njihovo zadržvanje, uputili su se ispred zgrade kosovske vlade.

Protest je završen mirno, bez najave da li će okupljanja biti narednih dana.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021