Vesti
Politika

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje

Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Ilustracija (Foto Freepik)

Predsednik PSD-a je kritikovao Kurtijevu vladu zbog situacije sa strujom.

"Umesto društvene rasprave opozicije, vlasti, civilnog društva, kako da rešimo probleme građana, imamo vlast koja se pretvorila u glasnogovornika KEDS-a. Još gore, ta vlast finansira sve njene gubitke našim novcem", rekao je Dardan Molićaj.

PSD organizuje protest nakon predstavljanja predloga Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) da se povećaju tarife za utrošenu električnu energiju.

Molićaj je pozvao sve koji su protiv predloga RUE da se okupe na trgu Zahir Pajaziti 29. januara, kada se završi javna rasprava o ovom pitanju.

"Smatramo da nema važnije, bolje i korisnije rasprave za interes građana od toga da u poslednjem danu što više nas bude zajedno na trgu, da pokaže ono u šta verujemo, da su zabrinuti građani u pravu i time pokazujemo RUE da smo svi protiv toga. Dozvolite mi da pozovem sve opozicione stranke na Kosovu, parlamentarne i vanparlamentarne, civilno društvo i pojedince koji dele ista uverenja da nam se pridruže“, kazao je on.

Molićaj je naveo da nije bilo sastanaka u Skupštini Kosova, ali da već od sutra može biti susreta sa predstavnicima tri glavne opozicione stranke.

Podsetimo, RUE je pre nekoliko dana objavila konsultativni izveštaj u okviru vanredne revizije i predložila promenu cena električne energije.

 

Line photo created by wirestock - www.freepik.comOstale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022