Vesti
Politika

Protest u Prištini protiv dogovora u Ohridu: "Aljbin Zajednica"

Soijaldemokratska partija Kosova (PSD) održala je danas u Prištini, na glavnom gradskom trgu - protest protiv dogovora u Ohridu. Tokom protesta postavili su bele zastave ispred zgrade kosovske vlade "u znak predaje" sadašnje vlasti, a u pravcu zgrade bacili su i pirotehnička sredstva, javljaju kosovski mediji.
Protest u Prištini protiv dogovora u Ohridu:
Sa protesta (Foto Denis Slovinja)

Predsednik PSD-a Dardan Molićaj je pred demonstrantima, između ostalog, naveo da je kosovski premijer Aljbin Kurti promenio svoje prezime, te je sada, kako je rekao, "Aljbin Zajednica".

Dodao je da su "bacili crni dim" ispred zgrade vlade, jer je sadašnja kosovska vlada "pomračila perspektivu Kosova".

„Verujem da odbijanje sporazuma o redefinisanju granice, etiketirano od strane Bele kuće, isključivanje Preševske doline (iz dogovora, prim. aut.) i sa druge strane, prihvatanje Zajednice u Titovoj vili, nije slučajno, jer kada odbija redefinisanje granica, on automatski odbija ujedinjenje, a kada afirmiše Zajednicu, ne preostaje mu ništa drugo nego da afirmiše svoju nostalgiju za Titom“ - naveo je Molićaj, prenosi Klan.

"Zato pozivamo građane da budu na oprezu i da se suprotstave ovom sporazumu... Ovo je pravo lice Aljbina Kurtija“, kazao je.

Protestu su se pridružili i poslanik PDK-a Hisen Beriša i dva člana NISMA-e, Zafir Beriša i Endrit Šalja, preneli su mediji.

Kosovska policija saopštila je da je protest protekao bez incidenata.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023