Vesti
Politika

Protest u podne u Gračanici

Za podne je u Gračanici, ispred Doma kulture, najavljen skup žena iz ove opštine u znak podrške Srbima na severu Kosova.

Protest u podne u Gračanici
Sa protesta zbog onemogućavanja glasanja na srpskim izborima, Gračanica mart ove godine (Foto arhiva Kim)

Poput žena u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, danas će se žene ali i muškarci, uglavnom zaposleni u institucijama, okupiti da, kako je najavljeno na društvenim mrežama, podignu glas i "upute vapaj celom svetu" zbog onoga što se dešava na severu Kosova oko registarskih tablica.

Kako nezvanično saznajemo za mnoge je ovaj skup "radna obaveza", pa će zbog toga učenici u osnovnim ali i srednjim školama gubiti pojedine časove.

Juče je na konferenciji za štampu Srpske liste najavljen protest u Severnoj Mitrovici za 15 časova. Gordana Savić iz ove stranke koja se obratila u ime žena rekla je "da više ne mogu da trpe teror" koje sprovode kosovske institucije.

“Ne želimo da decu odgajamo u ovakvim uslovima, želimo da se naša deca školuju u dostojanstvenim uslovima, da se školuju u miru kao sva ostala deca na svetu. Zato ćemo mi žene u sredu da se u Kosovskoj Mitrovici okupimo i iskažemo naše nezaodovoljstvo i veliku brigu, najpre zbog naše dece koja su rođena na ovoj svetoj zemlji koja imaju pravo da nastave da žive na ovoj svetoj zemlji”, rekla je Savićeva.

Inače, zanimljivo je da će danas protestovati ljudi koji su bez srpskih registarskih tablica gradova na Kosovu ostali pre deset godina, a većina južno od Ibra godinama unazad ima RKS tablice.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022