Vesti
Politika

Protest u Mitrovici, poručeno da Srbi ostaju na Kosovu

U toku je protest Srba u centru Kosovske Mitrovice. Lider Srpske liste Goran Rakić je poručuio okupljenima da treba da ostanu jedinstveni i da ne nasedaju na provokacije. Mi ćemo ostati ovde, odavde nema nazad, poručio je Rakić.
Protest u Mitrovici, poručeno da Srbi ostaju na Kosovu
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Goran Rakić je rekao da onaj ko je zaista snažan ne pokazuje tu snagu iživljavajući se na starima i bolesnima, kao što se juče dogodilo.

"Ako žele da čiste dvorište, neka krenu od svog dvorišta. Svedoci smo najveće nepravde kojoj nema kraja. Znam da ćete reći da je teško ostati pribran i smiren, ali apelujem da ne nasedate na prookacije skuvane po receptima zapadne kuhinje", rekao je Rakić okupljenima u centru Kosovske Mitrovice.

Naveo je da Srbi veruju predsedniku Aleksandru Vučiću i da će Srbi ostati na Kosovu. Odavde nema nazad, poručio je Rakić.

Specijalne jedinice kosovske policije upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije. Uhapšeno je 11 policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka.

Posle pet sati policija se povukla, a prištinske vlasti su akciju pravdale borbom protiv korupcije i kriminala. Četiri osobe su povređene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Zapadne sile su ocenile da je reč o prekoračenju mera.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021