Vesti
Politika

Protest opozicije u Peći

U Peći je danas održan antivladin protest tri opozicione partije u kosovskom parlamentu koje se protive briselskom sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, objavila je TV Kljan Kosova.
Protest opozicije u Peći
Peć (Foto Kim arhiva)

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je obraćajući se prisutnima kritikovao predstavnike vlasti i naglasio da "Srbiji neće dozvoliti povratak na Kosovo".

"Svi koji žive na našoj teritoriji treba da budu slobodni, ali Srbiji više nećemo dozvoliti da se vrati na Kosovo. To treba svi da znaju. Molimo i Ameriku da nam pomogne da zaustavimo ovaj sporazum. Tražimo i da nam pomognu da postanemo članica UN i NATO-a. Isa i Hašim nisu poništili te sporazume jer su taoci. Ova dvojica će doći glave Kosovu", rekao je Haradinaj.

Protest je protekao mirno i bez incidenata, a lider radikalnog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je u svom obraćanju rekao okupljenima da se Kosovo rasparčava.

"Svesni smo zbog čega smo izašli na protest. Republika se rasparčava a teritorija se smanjuje. Političari su već znali da se predaju i da se odmaraju preko leđa Kosova, ako se narod nikada nije predao, 205.000 građana je je potpisalo peticiju protiv sporazuma", rekao je Imeri.

Jakup Krasnići, predsednik Nacionalnog saveta Inicijative za Kosovo je rekao da opozicija ima 1.000 razloga za protest. "Želju za Kosovom su pretvorili u želju za odlaskom sa njega. To su želeli i naši neprijatelji kroz vekove pa im nije uspelo, ali uspeva Isi Mustafi i Hašimu Tačiju".

"Okupili smo se ovde kako bismo zatražili podršku građana u vezi štetnih sporazuma i naše političke sudbine", rekao je i dodao da je opozicija "odlučna a brani svoja prava". Po njegovim rečima, ujedinjeni građani mogu da donesu promene u društvu.

"Tražimo od vas da zahtevate smenu vlasti, njima je ostao samo jedan izlaz a to je ostavka", rekao je i dodao da ukoliko neko treba da ode sa Kosova onda treba da odu oni kojij su to zaslužili a ne građani.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021