Vesti
Politika

Protest opozicije sledeće nedelje

Kosovska opozicija najavila je da će pred protest zakazan za 18. april u Prištini vlastima isporučiti više zahteva među kojima je i protivljenje formiranju Zajednice srpskih opština.
Protest opozicije sledeće nedelje
Lideri opozicionih stranaka (Foto gazetalajm.com)

Prištinski list “Koha Ditore“ piše da su opozicioni lideri Visar Imeri, Ramuš Haradinaj i Fatmir Limaj razgovarali o organizaciji protesta i pozvali građane da im se priljuče u okupljanju protiv visokih cena električne energije, “okupacije” RTK i formiranju ZSO.

Lider Samoopredelenja Visar Imeri rekao je novinarima da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu poprima obrise “republike unutar Republike Kosova sa izvršnim ovlašćenjima”.

U saopštenju Samoopredeljenja, nakon sastanka trojice opozicionih lidera, navodi se da će njihovi zahtevi biti sročeni u pet tačaka u kojima se, između ostalog, zahteva razrešenje ministra pravde Hajredina Kučija i ostavka predsednika Ustavnog suda Enver Hasanija.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su određene teme protesta, scenario i svi drugi argumenti koji bi trebalo da dovedu do, kako je rekao, svegrađanskog protesta.

Inače, moto protesta će biti “Oslobođenje Kosova ili oslobođenje od zarobljeništva Kosova“.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023