Vesti
Politika

Protest ispred zgrade Skupštine Srbije

Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.
Protest ispred zgrade Skupštine Srbije
Protest ispred Skupštine (Foto N1)

Okupljeni su zatražili da parlament ne podrži potpisivanje francusko-nemačkog predloga niti nekog drugog, koji bi na bilo kakav način predstavljao priznanje kosovske nezavisnosti.

Okupljeni drže srpske zastave i transparente „Vučić izdajnik“, „Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite ustav, stanite uz narod“.

Lider pokreta „Ljubav, vera, nada“ Nemanja Šarović izjavio je da se u Skupštini Srbije ne odlučuje o francusko-nemačkom planu, već da je sednica parlamenta farsa, cirkus i deo plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prikaže sebe kao heroja koji se bori za srpski narod a da nastavi sa izdajničkom politikom.

Šarović je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije pitao je „šta nas briga da li će Kosovo ući u Ujedinjene nacije ako je prvi član francusko-nemačkog predloga da Srbija priznaje teritorijalni integritet Kosova“.

On je istakao da se može pregovarati samo o autonomiji Kosova i Metohije unutar Srbije.

Šarović je rekao da bi Vučića trebalo „izopštiti iz politike“ i da se vidi ko je spreman da sa njim učestvuje „u izdaji“ i ko su oni koji ćute „i faktički saučestvuju u tome“, i ko su oni koji se bore za opstanak Srbije i protiv izdaje Kosova.

Kako je javio reporter N1, blokiran je Trg Nikole Pašića i Bulevar kralja Aleksandra u smeru ka gradu.

 Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023