Vesti
Politika

Protest bivših pripadnika OVK zbog Kurtijeve izjave o Ivanoviću

Nakon što je Dardan Molićaj iz Socijaldemokratske partije, zamerio svom nekadašnjem partijskom vođi Aljbinu Kurtiju izjavu o ubistvu Olivera Ivanovića, te u dvorištu vlade postavio kartonsku bistu ubijenog srpskog političara, danas su nekadašnji pripadnici OVK i građani protestovali zbog izjave kosovskog premijera. Sa skupa je zatražena ostavka Kurtija.
Protest bivših pripadnika OVK zbog Kurtijeve izjave o Ivanoviću
Sa protesta (Foto Kim)

Skupu pod motoom "Premijeru, ne gazi nam krv", prisustvovalo je više desetina ljudi a među njima i predstavnici pojedinih opozicionih partija, nosili su se transparenti i uzvikivalo se "Ivanović je ubijao Albance", te "Premijeru nemoj da nas provociraš", kao i "Ne zaboravljamo i ne praštamo".

Organziator skupa je Berat Bećiri, sin jednog od pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova. U obraćanju je rekao da je protest način da se pokaže ljutnja zbog "pokušaja političkih predstavnika da iskrive istoriju".

Kazao je i da su Kurtijeve reči o Oliveru Ivanoviću "strele na ranama" i da je to bio šok za sve njih.

Nakon Kurtijeve izjave povodom godišnjice od ubistva Olivera Ivanovića podigla se prašina u kosovskoj javnosti, a sam kosovski premijer je žestoko kritikovan, najviše od strane nekadašnjih bliskih saradnika.

Kurti je kazao da mu je žao što počinioci ubistva Ivanovića nisu privedeni pravdi, te da je on bio otvoren i iskren ali i da se borio za interese svoje zajednice.

"Voleo bih da ostane živo sećanje na njega, na čoveka koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo”, naveo je Kurti u video poruci.

Podsetimo, Oliver Ivanović nije prvostepeno osuđen za ratne zločine, a nakon tri i po godine u pritvoru pušten je na slobodu.

Prethodno je 21. januara 2016. osuđen na devet godina zatvora, zbog „ratnog zločina“ tokom 1999. godine. Međutim, Apelacioni sud je u februaru 2017. suđenje vratio na ponovni postupak, a presuda nikada nije donešena jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018.

Ivanović se teretio i za dela iz 2000. godine, ali je tih optužbi oslobođen.Ostale vesti

Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023
U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno
Deo opozicije ukazao je večeras da je na engleskoj verziji sajta vlade u izveštaju o sednici Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio detalje nemačko-francuskog predloga Kosova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u tački dva sporazuma koja se tiče formiranja ZSO napisano "Republika Kosovo".
  • 05.02.2023