Vesti
Politika

“Propalo je sve u šta su Albanci verovali”

Analitičar iz Beograda Dušan Janjić ističe da i posle 12 godina Kosovo ne može da napreduje, jer nema pune normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Novinar Živojin Rakočević smatra da je propalo sve u šta su Albanci verovali, a Rada Trajković da je sve što je Kosovo dobilo zapravo u funkciji favorizacija Albanaca.
“Propalo je sve u šta su Albanci verovali”
Priština (Foto Kim)

Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta, 17. februara 2008. godine je usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio tadašnji kosovski premijer Hašim Tači.

Novinar Živojin Rakočević ističe da je činjenica da je sve u šta su Albanci verovali propalo. “Ostala je prazna ljuštura koju sada svojom nacionalističkom, socijalno populističkom retorikom nastoje da ispune tu prazninu”, dodao je Rakočević.

“Ništa se posebno nije dogodilo poslednjih godina. Ekonomija je nastvila da propada, fabrike ne rade, bilo kakva vrsta koraka ka drugim ljudima i integracija u ovaj prostor, sem prema Albancima, nije realizovana. Gradovi su propali i ogroman broj ljudi želi da pobegne odavde. Kosovo liči na čoveka koji je poželeo da nosi 300 kilograma, onda su mu stavili tih 300 kilograma, pao je, i danas živi pod tim teretom”, kazao je Rakočević.

Rakočević napominje da niko ne želi da “odustane od nezavinosti i krene ka međuzavisnoti”, ka nečemu što su prirodni evrposki procesi.

“Nemojte ići protv onoga što je neprirodno, jer se obično takva vrsta nacionaliozma završi propašću i slomom sistema”, poručuje Rakočević.

Analitičar Dušan Janjić napominje da su „ciljevi koje je deklaracija postavila takozvani maksimalni ciljevi jednog pokreta“.

„Mnoge stvari su postignute pre svega u ekonomiji, ali mnogo stvari i nisu postignute kao što su međunarodno priznanje, punopravno učešće u međunarodnoj zajednici. Zbog zastoja u pregovorima o normalizaciji nemamo punu slobodu kretanja, garantovanja prava ljudi, a time i prostor za sveobuhvatni održivi razvđvoj Kosova“, poručio je Dušan Janjić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba za Kosovo i Metohiju Rada Trajković smatra da sve ono što je Kosovo dobilo je u funkciji favorizacija Albanaca.

“Kosovo unutrašnju nezavisnost nije iskoristilo da radi na prepoznavanju građanskog entiteta, nego radi i radilo je na svemu što se prepoznaje kao Albanski identite, i suštinski otvorilo mogućnost za otvaranje dve albanske države koje u perspektivi mogu da budu i pojekat velike Albanije”, poručila je Trajkovićeva.

Danas je u Prištni podizanjem zastave započeta ceremonija obeležavanja godišnjice nezavisnosti Kosova, nakon toga održana je svečana sednica u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020