Vesti
Politika

Pronađena mogućnost za nove izbore na Kosovu

Strani pravnici pronašli su u Ustavu Kosova odredbu po kojoj kosovska predsednica Atifete Jahjaga može raspisati vanredne izbore, objavio portal gazetablic.com.
Pronađena mogućnost za nove izbore na Kosovu
Zgrada Vlade Kosova (Foto RSE)

Kako se navodi na ovom prištinskom portalu, novi izbori mogu biti raspisani na osnovu član 84, tačka 2 Ustava Kosova.

Portal piše da je Jahjaga time dobila "recept" za ustavnu osnovu za zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ako vrlo brzo ne bude pronađeno rešenje za izlazak iz sadašnje institucionalne i političke blokade nastale nakon izbora 8. juna.

Međunarodni stručnjaci predlažu da se predsednica pozove na član Ustava Kosova u kome se navodi da predsednik "garantuje ustavno funkcionisanje institucija utvrđeno Ustavom", sa obrazloženjem da sadašnja situacija dovodi u pitanje ustavno funkcionisanje institucija i direktno dovodi u "pitanje funkcionisanje države".Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020