Vesti
Politika

Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h

Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova (Foto Kim)

Formiran novi Upravni odbor Univerzitetsko-kliničke službe

Na istoj sednici je razrešene Upravni odbor Univerzitetske kliničke službe Kosova i formiran je novi u izmenjenom sastavu.

"Novi Upravni odgovor će biti odgovoran da podnosi izveštaj Vladi preko ministra zdravlja", saopšteno je.

Saaopšteno je da stari Upravni odbor nije ispunio važne dužnosti i odgovornosti, te da nije ispunio ciljeve.

Na osnovu zahteva Ministarstva zdravsta Kosova, a zbog sprečavanja širenja koronavirusa na telefonskoj sednici je odlučeno da prva odluka o zabrani kretanja građana i privatnih automobila od 10 do 16 i od 20 do 6 časova bude zamenjena novom odlukom kojom se zabranjuje kretanje od 17 do 6 časova ujutru.

Zabrana se ne odnosi na promet medicinske opreme, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda, kao i usluga i aktivnosti vezanih za upravljanje pandemijom, saopšteno je.

Kretanje građana na otvorenim prostorima (trgovima) gradova je zabranjeno, osim za stanovnike tih oblasti i lica koja su ovlašćena od strane nadležnih tela.

Licencirane apoteke na Kosovu će raditi od 06:00 do 17:00. Posle 17 sati njihova aktivnost će biti organizovana kroz dežurstva. Dežurne apoteke će odrediti Ministarstvo zdravlja u koordinaciji sa Farmaceutskom komorom Kosova (FKK) i nadležnim opštinama.

"Za prekršioce mera sledi kazna propisana važećim zakonskim odredbama, dok su institucije Vlade Kosova dužne da preduzmu neophodne radnje za sprovođenje ove odluke", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020