Vesti
Politika

Produžen tehnički mandat Euleksu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poslala je pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u kojem ga obaveštava o produžetku mandata misiji Euleks na Kosovu za još godinu dana.
Produžen tehnički mandat Euleksu
Euleks (Foto N1)

Kako je objasnila u pismu, Euleks će imati tehnički mandat, bez izvršne snage, koji je zasnovan na praćenju, mentorstvu i davanju saveta, na osnovu razmene pisama iz 2018. godine i zahteva koje je podnela u pismu poslatom 14. juna.

Isti mandat se može produžiti na još godinu dana ukoliko predsednica Kosova pozitivno oceni rad ove misije, navodi se u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani.

Takođe je predložila da na osnovu zahteva i potreba koje su identifikovale kosovske institucije, institucije EU pružaju ekspertizu, savetodavne usluge, kao i finansijsku pomoć u pitanjima koja imaju veze sa reformama u pravdi.

Osmani je takođe pozvala misiju EU za vladavinu prava da tehnički i u obliku davanja saveta podrži pitanja koja proizilaze iz Istambulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

 Ostale vesti

Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022