Vesti
Politika

Produžen tehnički mandat Euleksu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poslala je pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u kojem ga obaveštava o produžetku mandata misiji Euleks na Kosovu za još godinu dana.
Produžen tehnički mandat Euleksu
Euleks (Foto N1)

Kako je objasnila u pismu, Euleks će imati tehnički mandat, bez izvršne snage, koji je zasnovan na praćenju, mentorstvu i davanju saveta, na osnovu razmene pisama iz 2018. godine i zahteva koje je podnela u pismu poslatom 14. juna.

Isti mandat se može produžiti na još godinu dana ukoliko predsednica Kosova pozitivno oceni rad ove misije, navodi se u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani.

Takođe je predložila da na osnovu zahteva i potreba koje su identifikovale kosovske institucije, institucije EU pružaju ekspertizu, savetodavne usluge, kao i finansijsku pomoć u pitanjima koja imaju veze sa reformama u pravdi.

Osmani je takođe pozvala misiju EU za vladavinu prava da tehnički i u obliku davanja saveta podrži pitanja koja proizilaze iz Istambulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

 Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021