Vesti
Politika

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa

Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Ilustracija (Foto Unsplash)

Zainteresovani koji su želeli da izraze svoje primedbe i zapažanja o stavu RKE su najpre bile pozvani da dostave svoje komentare u pisanoj formi najkasnije do 28. januara u 18 časova.

Nova odluka je doneta radi omogućavanja zainteresovanim stranama da daju komentare na izveštaje objavljene u svrhu javne konsultacije: izveštaj o maksimalno dozvoljenom prihodu (HLM) KOSTT-a i Operatora distributivnog sistema (ODS), kao i konsultativni izveštaj koji predstavlja stavove RKE o tarifnom restrukturiranju potrebnom za podmirenje troškova kupovine električne energije i obnavljanje snabdevanja potrošača strujom.

Konsultativni izveštaji RKE (na albanskom jeziku) se mogu pročitati i preuzeti OVDE.

Regulatorna kancelarija za energetiku je objavila ranije ovog meseca konsultativni izveštaj o poskupljenju električne energije, čemu su se usprotivile opozicione stranke u Skupštini Kosova, ali ne i vladajuće Samoopredeljenje. U Prištini je danas bilo protesta zbog očekivanog poskupljenja struje.

Predlog RKE je da struja poskupi za potrošače koji troše preko 600 kWh mesečno, dok onima koji troše do 800 kWh ili više neće pomoći ni subvencija Vlade Kosova od 75 miliona evra.

RUE predlaže da se tarifa za potrošače sa 800 kWh utrošene struje poveća na 13,31 evro, dok će oni koji potroše 1.000 kwh imati povećanje na 24,62 evra.

Ukoliko Vlada Kosova ne dodeli subvencije, RKE smatra neophodnim da poveća cenu struje za sve kategorije potrošača, pa i za domaćinstvakoja troše do 600 kWh mesečno.

Takođe se predlaže da se u tom slučaju primeni tarifa od 0,21 evra/kWh za struju potrošenu po višoj tarifi (tokom dana) i 0,09 evra/kWh za energiju potrošenu po nižoj tarifi (noću).Ostale vesti

Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022
Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022