Vesti
Politika

Problemi u biračkim spiskovima

Najmanje 150 građana iz Novog Brda, mahom srpske nacionalnosti, sa pravom glasa na kosovskim parlamentarnim izborima, skinuto je u ponedeljak 29.maja sa jedinstvenog biračkog spiska Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, saznaje RTV Puls.
Problemi u biračkim spiskovima
Glasačka kutija (Foto Kim arhiva)

Ponedeljak je, naime, bio i poslednji dan kada su građani mogli elektronskim putem, preko web aplikacije http://eomp.kqz-ks.org/VCChangeRequests/Index da izvrše promenu mesta glasanja ili provere da li se nalaze na biračkom spisku.

Jedan od građana koji tvrdi da je oštećen, direktor Departmana za finansije u opštini Novo Brdo Srđan Todorović, kaže da se do ponedeljka 29. maja nalazio na biračkom spisku, ali posle toga više ne.

„Nisam jedini koji je skinut iz nepoznatih razloga sa biračkog spiska. Ima nas u opštini Novo Brdo više od 150. Strahujemo da je taj broj mnogo veći i da nećemo moći da 11.juna ostvarimo svoje građansko pravo i glasamo na kosovkim parlamentarnim izborima“, kaže Todorović.
Predstavnik Izbornog štaba Srpske liste iz Novog Brda koji je želeo da ostane anoniman, ima drugačiji problem.

Iako je do ponedeljka na sajtu CIK-a stajalo da glasa na biračkom mestu u selu Bostane, sada na sajtu CIK-a piše da će moći da glasa u inostranstvu, ali se ne navodi i gde, prenosi RTV Puls.

„Kada smo uočili nepraivilnosti u vezi sa biračkim spiskovima, u ime opštinskog štaba Srpske liste, otišao sam u CIK u Prištin i i zatražio objašnjenje i uvid u dokumentaciju. Rekli su mi da sam ja, navodno, podneo zahtev za promenu mesta glasanja, ali da ne mogu da mi pokažu predmet, jer takvih slučajeva ima blizu 20 hiljada.

Odbili su da komentarišu moje tvrdnje da lično ja nikakav zahtev za promenu mesta glasanja nikad nisam podneo“,kaže građanin iz Novog Brda i naglašava da su ga iz CIK-a uputili da eventualnu ispravku može izvrštiti samo preko suda i to u vrlo kratkom roku od nekoliko dana.

Posebnu konfuziju unose i slučajevi poput kandidata za poslanika u Skupštini Kosova ispred Srpske liste Srđana Mitrovića iz Šilova.

Naime, prema sajtu CIK-a, biračko mesto gde će Mitrović glasati je u Osnovnoj školi u Šilovu, dok će, na osnovu spiska koji je nedavno postavljen u zgradi Doma kulture u Šilovu, glasati negde u inotranstvu, na osnovu zahteva koji je navodno sam podneo.

Mitrović dematuje da je podnosio ikada ikakav zahtev za promenu mesta glasanja.

O ovom slučaju je obavešten i član CIK-a ispred srpske zajednice Nenad Rikalo, koji je najavio da će ove slučajeve ispitati i tim povodom se oglasiti, prenosi RTV Puls.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020