Vesti
Politika

Problemi u biračkim spiskovima

Najmanje 150 građana iz Novog Brda, mahom srpske nacionalnosti, sa pravom glasa na kosovskim parlamentarnim izborima, skinuto je u ponedeljak 29.maja sa jedinstvenog biračkog spiska Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, saznaje RTV Puls.
Problemi u biračkim spiskovima
Glasačka kutija (Foto Kim arhiva)

Ponedeljak je, naime, bio i poslednji dan kada su građani mogli elektronskim putem, preko web aplikacije http://eomp.kqz-ks.org/VCChangeRequests/Index da izvrše promenu mesta glasanja ili provere da li se nalaze na biračkom spisku.

Jedan od građana koji tvrdi da je oštećen, direktor Departmana za finansije u opštini Novo Brdo Srđan Todorović, kaže da se do ponedeljka 29. maja nalazio na biračkom spisku, ali posle toga više ne.

„Nisam jedini koji je skinut iz nepoznatih razloga sa biračkog spiska. Ima nas u opštini Novo Brdo više od 150. Strahujemo da je taj broj mnogo veći i da nećemo moći da 11.juna ostvarimo svoje građansko pravo i glasamo na kosovkim parlamentarnim izborima“, kaže Todorović.
Predstavnik Izbornog štaba Srpske liste iz Novog Brda koji je želeo da ostane anoniman, ima drugačiji problem.

Iako je do ponedeljka na sajtu CIK-a stajalo da glasa na biračkom mestu u selu Bostane, sada na sajtu CIK-a piše da će moći da glasa u inostranstvu, ali se ne navodi i gde, prenosi RTV Puls.

„Kada smo uočili nepraivilnosti u vezi sa biračkim spiskovima, u ime opštinskog štaba Srpske liste, otišao sam u CIK u Prištin i i zatražio objašnjenje i uvid u dokumentaciju. Rekli su mi da sam ja, navodno, podneo zahtev za promenu mesta glasanja, ali da ne mogu da mi pokažu predmet, jer takvih slučajeva ima blizu 20 hiljada.

Odbili su da komentarišu moje tvrdnje da lično ja nikakav zahtev za promenu mesta glasanja nikad nisam podneo“,kaže građanin iz Novog Brda i naglašava da su ga iz CIK-a uputili da eventualnu ispravku može izvrštiti samo preko suda i to u vrlo kratkom roku od nekoliko dana.

Posebnu konfuziju unose i slučajevi poput kandidata za poslanika u Skupštini Kosova ispred Srpske liste Srđana Mitrovića iz Šilova.

Naime, prema sajtu CIK-a, biračko mesto gde će Mitrović glasati je u Osnovnoj školi u Šilovu, dok će, na osnovu spiska koji je nedavno postavljen u zgradi Doma kulture u Šilovu, glasati negde u inotranstvu, na osnovu zahteva koji je navodno sam podneo.

Mitrović dematuje da je podnosio ikada ikakav zahtev za promenu mesta glasanja.

O ovom slučaju je obavešten i član CIK-a ispred srpske zajednice Nenad Rikalo, koji je najavio da će ove slučajeve ispitati i tim povodom se oglasiti, prenosi RTV Puls.Ostale vesti

Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020