Vesti
Politika

"Problem Beograda i Prištine rešavati u okviru evropske perspektive"

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
Žosep Borelj (Foto ec.europa.eu)

Borelj je ponosan na činjenicu što su na početku njegovog mandata ponovo pokrenuti pregovori između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

"Srećni smo što su SAD htele da pomognu, ali EU je ona koja vodi i odgovara za ovaj proces. Samo EU može da ponudi evropske perspektive tim ljudima. U okviru evropske perspektive se mora rešavati ovaj problem", rekao je Borelj na konfrenciji povodom 10 godina postojanja Evropske službe za spoljne poslove.

Šef evropske diplomatije ocenjuje da na Zapadnom Balkanu i dalje postoje "podele, duboke rane i emotivni ožiljci prošlosti", ali da se regionu "ne može poreći njihova evropska perspektiva".

"Ne možemo dozvoliti da imao ’mekani stomak’ u srcu Evrope", poručio je Borelj.

On je naglasio da je Zapadni Balkan, kao najbliže susedstvo, jedna od najvažnjih odgovornosti Evrope.

"Ako nismo tu u mogućnosyti da rešimo problem, kako da budemo geopolitički igrač u svetu", zaključio je Borelj.Ostale vesti

Blic: Damjan Jović generalni konzul u Čikagu
Zamenik nekadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju i aktuelnog ambasadora u SAD Marka Đurića, Damjan Jović postavljen je za generalnog konzula u Čikagu, saznaje Blic.
  • 18.01.2021
Brnabić: Sutra počinje masovna vakcinacija građana, danas preminula 21 osoba
Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra u Srbiji početi "masovna" vakcinacija građana protiv koronavirusa.
  • 18.01.2021
Promena biračkih centara do 27. januara
Zahtevi za promenu biračkih centara mogu se podneti do 27. januara, saopšeno je iz kosovske Centralne izborne komisije.
  • 18.01.2021
Rakić: Srbi na Kosovu moraju pod jedan barjak
Srpski narod zna da je odnos kosovskih institucija prema Srbima neprimeren, "naše delovanje unutar tih institucija je svakodnevna borba u kojoj nema fer uslova niti minimuma poštovanja našeg naroda, ali bez obzira na prepreke nemamo alternativu osim da se borimo i radimo", izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.
  • 18.01.2021
Miroslav Ivanović: Iza spota stoji „Srpska lista“
Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" rekao je da iza televizijskog spota protiv njegovog brata, koji je emitovan u danima pred atentat, stoji Srpska lista.
  • 18.01.2021
Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021