Vesti
Politika

„Prizren primer dobre saradnje zajednica“

Treba sami da rešavamo naše probleme, a ne da se oslanjamo na ministarstva, rekao je tokom Konferencije o interesima zajednica predstavnik opštine Prizren Alija Ajradin.
„Prizren primer dobre saradnje zajednica“
Sa današnje konferencije (Foto Kim)

Okupljanje predstavnika opštinskih Kancelarija za zajednice i povratak sa članovima vlade i parlamenta, koje je organizovao USAID, bilo je prilika da se iznesu konkretni problemi vezani za njihov rad među kojima su, kako je rečeno, najveći oni koji se tiču nedovoljnog budžeta, ljudskih resursa i stručnog usavršavanja.

Iako Ministarstvo za zajednice i povratak nema direktnu nadležnost nad ovim lokalnim Kancelarijama, one su deo porodice koja se bavi rešavanjem pitanja prava i interesa zajednica i procesa povratka na Kosovo, rekao je tokom konferencije ministar Dalibor Jevtić.

„Sigurno je da će naše ministarstvo raditi na redovnim koordinacionim aktivnostima sa svim opštinskim Kancelarijama za zajednice i povratak. Želimo da vidimo njihove strategije, akcione planove i da rešavamo sve probleme u našoj zajedničkoj nadležnosti“, rekao je Jevtić.

Jevtić je posebno pohvalio saradnju i komunikaciju sa opštinom Prizren, istakavši da bi i ostale Kancelarije za zajednice trebalo da slede njihov primer.

„Ne možemo se oslanjati samo na Ministarstvo. Treba i sami da preduzmemo neke aktivnosti. Mi smo u našoj opštini tražili da manjinske zajednice napišu svoje zahteve, da bismo potom od gradonačelnika tražili budžetska sredstva i sami pomogli u rešavanju problema“, rekao je tokom debate šef Kancelarije za zajednice u Prizrenu Alija Ajradin.

Na veću saradnju ovih Kancelarija sa zakonodavnim strukturama pozvala je predsedavajuća skupštinske Komisije za zaštitu prava i interesa manjinskih zajednica Jasmina Živković.

„Ne bi trebalo da odvajamo probleme samo na jedno ili dva ministarstva, nego da celokupna vlada bude uključena u pitanja prava i interesa zajednica i da doneti zakoni budu obaveza na terenu“, kazala je Živkovićeva.

Konferenciju o efikasnom zastupanju interesa zajednica na lokalnom i centralnom nivou vlasti na Kosovu organizovao je USAID-ov program Unapredimo Kosovo zajedno koji ostvaruje saradnju sa 16 opština na Kosovu.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022