Vesti
Politika

Priznanje Petroviću

Zameniku premijera Kosova Slobodanu Petroviću (SLS) uručena je zahvalnica za doprinos master programu američkog Univerziteta Arkadija.
Priznanje Petroviću
Petrović sa studentima Univerziteta Arkadija (Foto SLS)

Tokom posete Filadelfji, Petrović je na Univerzitetu Arkadija održao predavanje na temu "Položaj Srba na Kosovu - trenutna situacija i izgledi za budućnost".

“Ovakva vrsta priznanja, kao što je plaketa Univerziteta Arkadija potvrđuje ono za šta se borim svih ovih godina. To je nešto što je iskreno i jedino održivo na duže staze,  a to je prepoznato i od strane akademskih institucija kao što je ovaj univerzitet”, rekao je Petrović u izjavi za RTV Kim.

Petrović, koji je i ministar administracije i lokalne samouprave i predsednik SLS-a, održao je predavanje na ovom univerzitetu početkom juna. Priznanje mu je uručeno u utorak.

"Naći rešenje za izlazak iz političkog vaakuma"

Ukoliko će odlaganje konstitutivne sednice Skupštine doprineti rešavanju trenutne situacije i ako je potrebno još vremena da se pronađe adekvatno rešenje prihvatljivo za sve, onda je to dobro, kaže Petrović komentarišući odluku predsedavajuće Fljore Brovine da sednicu odloži do daljnjeg.

Petrović očekuje da će se narednih dana intenzivirati konsultacije lidera političkih partija oko pronalaska rešenja za izlazak iz institucionalne krize u kojoj se Kosovo našlo.

„Želim da verujem da će se u skorije vreme naći rešenje kako bi izašli iz ove pat pozicije i ovog političkog vaakuma jer ovakva situacija sigurno nijednoj strani ne donosi ništa dobro, a pre svega ne našim građanima. Ohrabrujemo sve političke činioce, a pre svega one koji su imali najveću podršku na poslednjim izborima da se u skladu sa tim odgovornostima i ponašaju i preuzmu ulogu oko izaska iz ove krize“.

Poslanik Srpske liste ponavlja da su novi izbori poslednja mogućnost, ali i da je ova lista spremna.

 

Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020