Vesti
Politika

Priznanje Petroviću

Zameniku premijera Kosova Slobodanu Petroviću (SLS) uručena je zahvalnica za doprinos master programu američkog Univerziteta Arkadija.
Priznanje Petroviću
Petrović sa studentima Univerziteta Arkadija (Foto SLS)

Tokom posete Filadelfji, Petrović je na Univerzitetu Arkadija održao predavanje na temu "Položaj Srba na Kosovu - trenutna situacija i izgledi za budućnost".

“Ovakva vrsta priznanja, kao što je plaketa Univerziteta Arkadija potvrđuje ono za šta se borim svih ovih godina. To je nešto što je iskreno i jedino održivo na duže staze,  a to je prepoznato i od strane akademskih institucija kao što je ovaj univerzitet”, rekao je Petrović u izjavi za RTV Kim.

Petrović, koji je i ministar administracije i lokalne samouprave i predsednik SLS-a, održao je predavanje na ovom univerzitetu početkom juna. Priznanje mu je uručeno u utorak.

"Naći rešenje za izlazak iz političkog vaakuma"

Ukoliko će odlaganje konstitutivne sednice Skupštine doprineti rešavanju trenutne situacije i ako je potrebno još vremena da se pronađe adekvatno rešenje prihvatljivo za sve, onda je to dobro, kaže Petrović komentarišući odluku predsedavajuće Fljore Brovine da sednicu odloži do daljnjeg.

Petrović očekuje da će se narednih dana intenzivirati konsultacije lidera političkih partija oko pronalaska rešenja za izlazak iz institucionalne krize u kojoj se Kosovo našlo.

„Želim da verujem da će se u skorije vreme naći rešenje kako bi izašli iz ove pat pozicije i ovog političkog vaakuma jer ovakva situacija sigurno nijednoj strani ne donosi ništa dobro, a pre svega ne našim građanima. Ohrabrujemo sve političke činioce, a pre svega one koji su imali najveću podršku na poslednjim izborima da se u skladu sa tim odgovornostima i ponašaju i preuzmu ulogu oko izaska iz ove krize“.

Poslanik Srpske liste ponavlja da su novi izbori poslednja mogućnost, ali i da je ova lista spremna.

 

Ostale vesti

Tanin: Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju potencijal za napredak
Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je na video sednici Saveta bezbednosti UN pohvalio Beograd i Prištinu za nastavak pregovaračkog procesa i pozvao ih da vode konstruktivan proces dijaloga, uprkos izazovima i različitim gledištima.
  • 21.10.2020
Izborna kampanja u Severnoj Mitrovici od 12. novembra
Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da će predizborna kampanja u Severnoj Mitrovici biti od 12. do 27. novembra, dok će se u četvrtak razgovarati o kampanji u Podujevu kako bi se odlučilo da li će se aktivnosti ponoviti još jednom.
  • 21.10.2020
Pretnje recipročnim merama iz Prištine i odgovor iz Beograda
Pred poslanicima u Skupštini Kosova Avdulah Hoti je kazao da neće biti konačnog sporazuma između Kosova i Srbije bez uzajamnog priznanja, ističući da će, ako se to ne dogodi, Kosovo vratiti mere reciprociteta. Šef Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da je “reciprocitet” u suprotnosti sa duhom dijaloga.
  • 21.10.2020
“Sporazum”: ZSO, kamen zajedničkog spoticanja
Da će biti i konstruktivnih i nekonstruktivnih nejasnoća, znalo se od samog početka, od potpisivanja prvog briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Od tada, do danas, za jedne je to, kako piše u dokumentu, Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, za druge - Zajednica srpskih opština.
  • 21.10.2020
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
  • 21.10.2020
SB danas o izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu
Ambasadori Saveta bezbednosti raspravljaće danas o novom šestomesečnom izveštaju šefa Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o stanju na Kosovu.
  • 21.10.2020