Vesti
Politika

„Priznanje nezavisnosti Kosova ne rešava problem“

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić izjavio je da insistiranje na priznanju Kosova nije realno i da priznanje ne bi rešilo problem već da bi moglo da učvrsti situaciju koja je zasnovana na diskriminaciji jedne etničke zajednice koja je na ovom prostoru autohtona.
„Priznanje nezavisnosti Kosova ne rešava problem“
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Janjić je u intervjuu za Sputnjik rekao da je teško naći jedno stabilno rešenje za kosovsko pitanje ako ne postoje osnovni uslovi i u tom pravcu istakao da tamo gde nema vladavine prava, zakona, gde caruje korupcija, gde nema istinskog poštovanja ljudi, bez obzira koje su vere ili nacionalnosti, jezika, ne može se govoriti o trajnim rešenjima.

„Tako da insistiranje samo na formalnom priznanju Kosova, kao da će to samo nešto rešiti, jednostavno nije realno“, rekao je Janjić odgovarajući na pitanje kako gleda na insistiranje SAD da Srbija prizna Kosovo.

„SAD imaju i principijelan stav da moraju da se zaštite prava Srba i to je nešto što podržavamo i posebno to da moraju biti zaštićene naše svetinje, naša verska prava i Stejdipartment je više puta izneo i podršku određenim pravima našeg naroda i naše crkve, konkretno u vezi odluke Ustavnog suda Kosova oko manastira Visoki Dečani. Ali, insistiranje na priznanju Kosova, koje bi rešilo problem, jednostavno nije realno. Ne samo da neće rešiti problem nego će dovesti do jedne petrifikacije, učvršćenja jedne situacije koja je zasnovana na diskriminaciji jedne etničke zajednice koja je na ovom prostoru autohtona, koja ovde živi vekovima i stvaranju puta etnički čiste albanske teritorije“, naglasio je Janjić.

On je kazao da do sada nije primetio kod albanskih političkih predstavnika neku viziju stvarnog multietničkog društva u kome bi svi bili tretirani kao ravnopravni građani.

Iguman manastira Visoki Dečani je komentarišući ideje o podeli i razgraničenju istakao da može samo da prenese i prepriča stav koji je manje više ponovio i usvojio Sveti arhijerejski sabor SPC na poslednja tri zasedanja, a to je da se SPC protivi, ne samo podeli, nego i priznanju Kosova kao države.

„Za to postoje konkretni razlozi, oni nisu samo politički, crkva nije politička institucija i pre svega ti stavovi su zasnovani na pastirskoj brizi prema našem narodu, opšte je uverenje u našoj crkvi, među arhijerejima a isto tako ja ne znam za neki alternativni stav niti sam ga čuo u našoj crkvi koji se ne slaže sa tim zajednički usvojenim stavom, da bi svaka vrsta podele teritorije, ja tu govorim podele teritorije Srbije, značila automatski priznanje ostalog dela za nezavisnu državu Kosovo ili u krajnjem slučaju povezivanja Kosova i Albanije u veliku Albaniju“, rekao je Janjić.

On je naveo da su podela i priznanje uzajamno uslovljeni i to da većina srpskog stanovništva od oko 130.000 živi južno od reke Ibar, dakle ispod linije razgraničenja.

„Drugo, uvek se govorilo o razgraničenju koje je jedan eufemizam za jednu etničko-teritorijalnu podelu sopstvene zemlje na teritoriju gde će živeti Srbi i na teritoriju gde će živeti Albanci, što zanči da Srbi koji se nađu sa pogrešne strane granice, a to je većina Srba, to je teritorija gde je većina naših najvećih i najvažnijih svetinja uključujući sva četiri UNESKO spomenika, našli bi se na teritorji gde nebi bilo više srpskog stanovništva, jer je jako teško verovati da bi posle jednog takvog sporazuma iko od Srba mogao da opstane i da bi kosovska strana garantovala i minimum prava Srbima koji bi se našli na toj teritoriji u slučaju podele“, kazao je on.

Istovremeno, naglasio je Janjić, nivo poštovanja ljudskih prava, zakona uopšte, od strane kosovskih vlasti je na tako niskom nivou da je govoriti o bilo kakvoj vrsti priznanja Kosova apsolutno apsurdno.

To nije samo principijelno pitanje politike jedne države zemlje, koja treba da ima svoje dostojanstvo i stav, već je pitanje koje se odnosi na život ljudi, naveo je on.

„Priznati jednu teritoriju na kojoj se Srbi 20 godina tretiraju potpuno obespravljeno, sistematski se sprečava njihov povratak, radi se na sistematskom zatiranju tragova srpskog postojanja, imamo godine uništavanja srpskih svetinja, sad se suočavamo sa novim procesom svojatanja tih svetinja koje nemaju veze sa srpskim narodom i SPC, provokacije, služenje na temeljima srpskih crkava rimokatoličkih misa, decu uče u školi da su to albanski manastiri itd“, naveo je.

Stičemo utisak da se ovde formira jedno društvo koje je isključivo skrojeno samo za kosovske Albance i koje treba da postane potpuno čisto albanska teritorija gde će svi tragovi srpskog istorijskog, kulturnog i duhovnog postojanja potpuno zatrti, ocenio je Janjić u intervjuu za Sputnjik.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020