Vesti
Politika

’’Privrženi dijalogu i sprovođenju sporazuma’’

Kosovska vlada saopštila je da ostaje privržena dijalogu koji se u Briselu vodi za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i sprovođenju postignutih sporazuma u tom procesu, te da je odluka o suspenziji sprovođenja sporazuma o ZSO privremenog karaktera.
’’Privrženi dijalogu i sprovođenju sporazuma’’
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"Privremena mera koju je doneo Ustavni sud je normalna procedura i suspenduje sprovođenje sporazuma za generalne principe i glavne elemente ZSO u očekivanju odluke Ustavnog suda", navodi u saopštenju iz kancelarije premijera.

Dodaje se da sam sporazum iz Brisela predviđa u tački 2 razmatranje ZSO od strane Ustavnog suda kako bi se obezbedilo usaglašavanje sa ustavom Kosova.

Kosovski Ustavni sud je ranije suspendovao sporazum o formiranju ZSO i to je objavljeno na sajtu suda.

Na sednici na kojoj je odluka doneta sud je jednoglasno odobrio privremenu meru kojom se obustavlja sprovodenje daljih pravnih radnji u procesu formiranja ZSO.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021