Vesti
Politika

’’Pritisak na osnovu nacrta, sveobuhvatna normalizacija znači priznanje’’

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je gostujući u Novom danu N1, govoreći o predlogu izaslanika Nemačke i Francuske od koga predsednika Srbije boli glava, da nije prvi put da iz albanskih izvora saznajemo tako nešto. Članica skupštinskog odbora za KiM Tatjana Manojlović smatra da je u pitanju "zamlaćivanje javnosti", dok je stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber istakao da je albanski medij objavio samo neke tačke.
’’Pritisak na osnovu nacrta, sveobuhvatna normalizacija znači priznanje’’
Izaslanici predsednika Francuske i kancelara Nemačke Jens Pletner i Emanuel Bone, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

"Imate polovične informacije, čovek mora da se snalazi. Dolazi do koincidencije sa onim što je Vučić rekao juče i pre nekoliko dana, savetnici su mu predložili novu armaturu. Reč je o pritisku na osnovu papira, ovo je novija faza u istoj temi, nema ničeg novog, ali je novo šta će se zbivati ako se nastavi", kazao je Samardžić.

Članica skupštinskog odbora za KiM iz redova DS Tatjana Manojlović kaže da o tome o Skupštini nije bilo reči.

"Imali smo dimnu zavesu, da se javnost anestezira neprekidnim izlaganjima, čoveka koji ima sve vreme ovog sveta da govori, a glasovi koji su protiv su samo u fragmentima, čim pokušamo da saopštimo istinu, iskuljučuje se mikrofon. Tokom dva dana smo prisustvovali farsi, nije prvi put da nas ubaci u svoj igokaz", navela je ona.

Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber istakao je da su albanske novine objavile samo neke tačke.

"Ja bih očekivao da objave ceo tekst, dali su samo drfat, deluje kao non-pejper, Srbija će biti proglašena kao regionalni lider, ne može se zemlja proglasiti, sumnjam da smo čitali stvarno taj predlog, jasno je da ima tačaka koje su realne, koje bi verovatno bile u predlogu", ocenio je Biber.

Samardžić kaže da ga baš briga što Vučića boli glava.

"Muči se, izdržava više nego što jedan Titan može. To nije ništa novo, on je potpisao Briselski sporazum, ali nije pregovarao, možda se batrgao, ali taj tekst je ostao kako je dat, pristali su da predaju sve što je Srbija teškom mukom zadržala, iskusan je u obećavanju. Kako je stvar išla u međuvremenu, ovo je nastavak onoga u čemu je on aktivno učestvavao", dodao je profesor Samardžić.

Manojlović je kazala da ne mora da znači da je papir onakav kakav je predočen.

"To je vrsta probnog balona, simulirano je, da ispobaju kako se to reflektuje na javno mnjenje i to nije prvi put zamlaćivanje javnosti, sa ciljem da Vučić novu etapu ka priznavanju Kosova sprovodi kako bi ostao na vlasti, na kirlima tih obećanja je i došao na vlast", navela je.

Bivši ministar je rekao da je termin "prihvatanje", a ne "priznanje" - zbunovnik.

"To nema nikakvo značenje. Ako tako piše, sa sumnjom da je to tako, ako se kaže ne treba priznanje nego prihvatanje, to je smešno kao izjava, svi znaju o čemu se radi, nemojte da krijete, to su ozbiljne stvari. Sveobuhvatna normalizacija je sintagma, nisu smeli to da prihvate, to znači da se prizna Kosovo, sve vreme nas ’motaju’ da ne piše piznanje, ali to znači priznanje", kazao je Samardžić, dodajući da Srbiji ne preti izolacija i da je biračko telo pročitalo "te finte".

Manojlović smatra da su takozvani sponzori kosovske nezavisnosti postali nestrpljivi i da su računali da će taj proces ići brže.

"Nervozni su, ubrzavaju Vučića, neće on potpisati nezavisnost, ali neće ni sačuvati Kosovo. Vučić ima bočnu podršku za svoju politiku, ali i unutra u Srbiji, svi oni koji su se zvali druga Srbija sada svi podražvaju Vučića. Javnost je stalno zbunjena", rekla je.

Biber je kazao da predsediku Srbije niko ne preti sankcijama.

"Predsednik kaže da već godinama trpi od Zapada i kako ga muče, to je farsa, to nije istina, niko ne preti Srbiji sankcijama, to su izmišljotine, to mu odgovara. Ne moramo da verujemo, ne verujem da Evropska unija ima interes da to pitanje reše kroz sankcije. Treba saglasnost Srbije, nije to moguće pritiskom, treba da se nudi neki dogovor, ne može se rešiti kroz status kvo i zamrznuti konflikt. Ne verujem da taj dokument oslikava realnost, albanski list je objavio tačke, ne znamo šta sve stoji tamo, sumnjam da će biti nekih rešenja bez rešenja srpskih opština, jasno je da to treba da bude deo dogovora", zaključio je Florijan Biber.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022