Vesti
Politika

Prisustvo KFOR-a na severu ne utiče na mandat KBS-a

Postignuti tehnički sporazum između Kosova i Srbije o registarskim tablicama neće imati pravne efekte u smislu međunarodnog prava, jer je deo načela sporazuma iz 2011. i 2016. o slobodi kretanja, a prisustvo KFOR-a radi deeskalacije situacije na severu neće uticati na mandat i tranziciju KBS-a, smatra izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe (KDI) Ehat Miftaraj.
Prisustvo KFOR-a na severu ne utiče na mandat KBS-a
Komandant KFOR-a general major Franko Federići prati situaciju na severu Kosova iz helikoptera (Foto KFOR)

Ovaj sporazum ide u prilog Kosovu, kroz njega se po prvi put Kosovo tretira jednako sa Srbijom, smatra Miftaraj, ali dodaje da "Srbiji odgovara treća tačka sporazuma".

"To nije novi sporazum, to je deo osnovnog sporazuma o principima koji su odobreni između Kosova i Srbije. Sporazum iz 2016. godine, zapravo, navodi se njegov tekst, postignut je dogovor o postavljanju nalepnica između dve zemlje. Ne vidim (pravne efekte) sa međunarodnog aspekta, pošto je ovo sporazum koji reguliše odnos između Kosova i Srbije i ne uključuje druge zemlje. Verujem da je najvažnije da se Kosovo uvek tretira jednako u smislu registarskih tablica, uvek pod uslovom da u praksi Srbija i Kosovo neće stvarati probleme pri uspostavljanju istog režima u pogledu nalepnica", rekao je on.

Miftaraj ne smatra da će dve nedelje prisustva KFOR-a na severu imati pravne posledice po mandat Kosovskih snaga bezbednosti (KBS).

„Poznato je da na našoj teritoriji imamo međunarodno vojno prisustvo NATO-a preko KFOR-a na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Istina je da KFOR ima glavni mandat da održava mir i bezbednost na celoj teritoriji Kosova. Možemo reći da su kao rezultat samog dijaloga, nakon proglašenja nezavisnosti, mnoge nadležnosti KFOR-a postepeno prenete Kosovskoj policiji i KBS-u. U ovoj situaciji, govorimo o prisustvu KFOR-a na dve nedelje, a to će biti radi uspostavljanja reda i nadzora nad primenom ovog sporazuma koji je postignut u Briselu. Činjenica je da su države koje su sponzori plana za nezavisnost Kosova uticale na to da danas imamo vojsku koja jača, njen mandat se postepeno proširuje. Ne vidim mnogo prepreka u smislu toga da će prisustvo KFOR-a na severu Kosova imati nekakvog uticaja u budućnosti na mandat KBS-a", naveo je on.

Međutim, Miftaraj kaže da Srbija trećom tačkom sporazuma "kupuje vreme za odlaganje konačnog sporazuma".

"Najveća pobeda Srbije u odnosu na Kosovo je treća tačka, gde Srbija kupuje vreme. To znači da će se u narednih šest meseci Kosovo i Srbija, zajedno sa EU, usredsrediti na tehnički sporazum poput registarskih tablica. U vremenu od šest meseci će dve zemlje potrošiti energiju na takav sporazum. Verujem da bi sva energija i fokus trebalo da budu usmereni na postizanje konačnog sporazuma koji bi apsorbovao sve ostale sporazume", kazao je on.

Podsetimo, uz posredovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Priština i Beograd su postigli dogovor o registarskim tablicama i deeskalaciji situacije na severu Kosova.

U prvoj tački se navodi da će 2. oktobra snage KFOR-a biti raspoređene na prelazima Jarinje i Brnjak, te da će nakon nekoliko sati barikade biti uklonjene, a specijalna jedinica Kosovske policije povučena. U drugoj tački se navodi da će 4. oktobra početi privremena primenog "sistema nalepnica", kojim će se na Kosovu i u Srbiji "pokrivati" državni elementi registarskih oznaka druge strane. Treća tačka predviđa stvaranje radne grupe koja će u roku od šest meseci predložiti konačno rešenje za registarske tablice na osnovu standarda i prakse EU.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021