Vesti
Politika

Prištinska zabrana za krompir i med iz Severne Makedonije

Ministarstvo trgovine kosovske vlade uvelo je zabranu uvoza krompira i meda iz Severne Makedonije na Kosovo.
Prištinska zabrana za krompir i med iz Severne Makedonije
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Zabrana je recipročna mera na odluku Skoplja da zabrani uvoz ribljih proizvoda sa Kosova.

Ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, naveo je da je podnosio žalbe preko Sekretarijata Cefte i da se obratio pismom makedonskom ministru ekonomije, ali da oni nisu reagovali.

"Prošla su dva meseca i nemamo odgovor, tako da sam dužan da zaštitim interese Kosova, kosovsko poslovanje, da zaštitim naše proizvode i preduzmem druge pravne radnje, u skladu sa zakonima. Danas sam odlučio da uvedem recipročne mere za proizvode iz Severne Makedonije koji se uvoze na Kosovo i da zabranim uvoz određenih proizvoda da bi primorao Severnu Makedoniju da ima jednak tretman za kosovske proizvode koje uvozi", napisao je Šalja u saopštenju.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020