Vesti
Politika

Priština: “ZSO kao sredstvo integracije ili podele”

“Nejasno je da li će Zajednica srpskih opština biti instrument integracije ili još većih podela“, rekao je Agron Bajrami na debati u Prištini.
Priština: “ZSO kao sredstvo integracije ili podele”
Foto KIM

Analiza pod nazivom „Zajednica srpskih opština: od sredstva integracije do katastrofe u stvaranju“ predstavljena je na debati organizovanoj od strane Grupe za pravne i političke studije.

Autor ovog rada, glavni u odgovorni urednik dnevnika Koha Ditore, Agron Bajrami rekao je da se analiza bavi pitanjima formiranja Zajednice srpskih opština i dodao da bi pravljenje Zajednice po etničkoj osnovi moglo da izazove negativne posledice.

„Ovo je jedna analiza kojom pokušavam da otkrijem šta dalje posle izbora i šta će biti sa Zajednicom srpskih opština koja treba da se formira. Nejasno je kakvu će vlast imati ta Zajednica i koliko će ona biti instrument integracije Srba u kosovsko društvo. Verovatnije je da će to biti instrument pravljenja veće podele između Srba i Albanaca“, rekao je Bajrami.

Profesor političkih nauka i analitičar Beljuj Bećaj rekao je da analiza u mnogo čemu odražava realno stanje i da je pitanje kako će Zajednica srpskih opština izgledati još uvek otvoreno.

„Mislim da je to jedna velika misterija. Jedan od ozbiljnih promašaja u svemu ovome jeste činjenica da i oni koji su pregovarači, nosioci ovog „uspešnog“ projekta, ne znaju kako će on izgledati“, rekao je Bećaj.

Debati je prisustvovao i ambasador Holandije na Kosovu Robert Boš. On je tom prilikom rekao da će se Zajednica srpskih opština ostvariti kao saradnja među opštinama sa srpskom većinom, a ne kao politički entitet, osim ako se u novim razgovorima između Beograda i Prištine ne odluči drugačije.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021