Vesti
Politika

"Priština zna da u fer utakmici ne može da pobedi"

Ove nedelje Beograd čeka nova diplomatska borba na sednici Generalne skupštine Interpola. Analitičar Dragomir Anđelković očekuje pobedu, ali upozorava na ono što će posle toga uslediti.
Ilustracija (Foto Beta)

Borba protiv zahteva Prištine za prijem u Interpol traje još od prošlogodišnje Generalne Skupštine u Dubaiju, na kojoj je ovaj zahtev odbijen i u narednim danima biće još više intenzivirana.

Dragomir Anđelković, politički analitičar i direktor Centra za razvoj međjunarodne saradnje, smatra da su pozicije Beograda čvrste i da imamo dovoljno država uz sebe da sprečimo bilo kakvu provokaciju Prištine.

Međutim, ističe da je pitanje šta će posle toga proizaći. "Priština doživi poraz, a onda šikanira Srbe, pravi problem privredi, svete se", rekao je Anđelković.

Ističe da Priština zna da ne može da pobedi u fer utakmici, ali primenjuje, kaže, "talačku strategiju".

"Našu privredu i narod na KiM drže u situaciji da su uvek izloženi pritiscima. Srbija treba da se bori", poručuje Anđelković.

Anđelković ukazuje da Srbija posle diplomatske borbe, mora da razmišlja i o kontramerama.

Dodaje da mentori Prištine treba pozive na ukidanje takse da proprate i pritiscima.

Anđelković ističe razliku između pravog pritiska i simuliranja pritiska navodeći da Amerika koja se nosi sa Pekingom, sigurno može i sa daleko manjom Prištinom.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020