Vesti
Politika

Priština za povlačenje Unmika iz predstavljanja Kosova u CEFTA

Kosovska vlada planira da zatraži od Kancelarije Evropske unije u Prištini da Unmik ubuduće ne zastupa Kosovo u Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA), prenose prištinski mediji.
Priština za povlačenje Unmika iz predstavljanja Kosova u CEFTA
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Savetnik kosovskog premijera Haki Šatri tvrdi da se Priština nejednako tretira u CEFTA, time što ga zastupa Unmik.

"Krajnje je vreme da se pokaže da je Kosovo nezavisna zemlja", rekao je Šatri.

Dodao je međutim, da se o ovom pitanju raspravlja i da još uvek nije odlučeno o konkretnim akcijama.

Priština od Beograda uskoro treba da preuzme predsedavaje CEFTA. To će se dogoditi u senci jednostrane odluke vlasti u Prištini, da uvedu dodatne takse na prodaju brašna na Kosovu, proizvedenog u centralnoj Srbiji.

Taksa iznosi 40 evra po toni brašna.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021