Vesti
Politika

Priština usvojila rezoluciju o "genocidu" Srbije

Kosovska skupština usvojila je rezoluciju o osudi navodnog genocida srpskog režima na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.
Priština usvojila rezoluciju o
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Poslanici kosovske skupštine su sa 79 glasova "za" i bez ijednog protiv usvojili nacrt rezolucije.

Prema onome što se čulo od predlagača, rezolucijom se predlaže da 15. januar bude dan počinjenog genocida na Kosovu.

Traži se osuda ratnih zločina Srbije i reparacija počinjene štete tokom rata.

U okviru rasprave o nacrtu rezolucije, poslanici su, svako iz svog ugla, govorili o događajima tokom 1998. i 1999. godine, a neki su se osvrtali i na navodno stradanje Albanaca tokom vekova.

Pojedini poslanici su, iako su u načelu podržali donošenje rezolucije, istakli da se radi o neobavezujućem dokumentu, koji nema političku i izvršnu snagu.

"Postoji kolizija između rezolucije i platforme o dijalogu, jer se u platformi, koja je neuporedivo jači dokument, ne pominju zločini. Budite sigurni da će rezolucija biti samo dokument poput – pričam ti priče", ocenila je Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

"Rasprava i o dokumentovanju navodnih zločina Srbije"

U toku je pauza, a posle nje očekuje se glasanje o formiranju komisije za dokumentovanje navodnih zločina srpske države na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Predsedavajući skupštine Kadri Veselji, kao inicijator, podsetio je da su institucije u Prištini formirane tokom rata. Većinska albanska zajednica, dodao je Veselji, rizikuje da izgubi dokaze o stradanju.

U tom kontekstu, iako zakasnelo, potrebno je formirati komisiju koja će prikupiti i objediniti dokaze, o kako tvrdi, nasilju srpske države.

"Državnoj komisiji je glavni cilj prikupljanje podataka i dokaza o onome što je Srbija učinila na Kosovu, kako bi ti zločini bili adresirani i procesuirani krivično pred našom i međunarodnom pravdom. Komisija ima neograničen mandat. Ubrzo će biti izrađen i usvojen zakon kojim će biti regulisan rad komisije. Cilj je na kraju hapšenje i kažnjavanje zločinaca na osnovu izveštaja komisije", naveo je Veselji.

Veselji kaže da procesuiranje i kažnjavanje kriminalaca pretpostavlja formiranje međunarodnog tribunala. Najavio je formiranje muzeja genocida i memorijalnog centra.

Dešavanjima u kosovskoj skupštini ne prisustvuju srpski poslanici. Poslanici ostalih manjinskih naroda su uglavnom podržali inicijativu za formiranje komisije i izglasavanje nacrta rezolucije.

Na sednici skupštine će se raspravljati i o predlogu još jedne rezolucije, kojom se osuđuje seksualno nasilje prema ženama na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021