Vesti
Politika

Priština usvojila rezoluciju o "genocidu" Srbije

Kosovska skupština usvojila je rezoluciju o osudi navodnog genocida srpskog režima na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.
Priština usvojila rezoluciju o
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Poslanici kosovske skupštine su sa 79 glasova "za" i bez ijednog protiv usvojili nacrt rezolucije.

Prema onome što se čulo od predlagača, rezolucijom se predlaže da 15. januar bude dan počinjenog genocida na Kosovu.

Traži se osuda ratnih zločina Srbije i reparacija počinjene štete tokom rata.

U okviru rasprave o nacrtu rezolucije, poslanici su, svako iz svog ugla, govorili o događajima tokom 1998. i 1999. godine, a neki su se osvrtali i na navodno stradanje Albanaca tokom vekova.

Pojedini poslanici su, iako su u načelu podržali donošenje rezolucije, istakli da se radi o neobavezujućem dokumentu, koji nema političku i izvršnu snagu.

"Postoji kolizija između rezolucije i platforme o dijalogu, jer se u platformi, koja je neuporedivo jači dokument, ne pominju zločini. Budite sigurni da će rezolucija biti samo dokument poput – pričam ti priče", ocenila je Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

"Rasprava i o dokumentovanju navodnih zločina Srbije"

U toku je pauza, a posle nje očekuje se glasanje o formiranju komisije za dokumentovanje navodnih zločina srpske države na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Predsedavajući skupštine Kadri Veselji, kao inicijator, podsetio je da su institucije u Prištini formirane tokom rata. Većinska albanska zajednica, dodao je Veselji, rizikuje da izgubi dokaze o stradanju.

U tom kontekstu, iako zakasnelo, potrebno je formirati komisiju koja će prikupiti i objediniti dokaze, o kako tvrdi, nasilju srpske države.

"Državnoj komisiji je glavni cilj prikupljanje podataka i dokaza o onome što je Srbija učinila na Kosovu, kako bi ti zločini bili adresirani i procesuirani krivično pred našom i međunarodnom pravdom. Komisija ima neograničen mandat. Ubrzo će biti izrađen i usvojen zakon kojim će biti regulisan rad komisije. Cilj je na kraju hapšenje i kažnjavanje zločinaca na osnovu izveštaja komisije", naveo je Veselji.

Veselji kaže da procesuiranje i kažnjavanje kriminalaca pretpostavlja formiranje međunarodnog tribunala. Najavio je formiranje muzeja genocida i memorijalnog centra.

Dešavanjima u kosovskoj skupštini ne prisustvuju srpski poslanici. Poslanici ostalih manjinskih naroda su uglavnom podržali inicijativu za formiranje komisije i izglasavanje nacrta rezolucije.

Na sednici skupštine će se raspravljati i o predlogu još jedne rezolucije, kojom se osuđuje seksualno nasilje prema ženama na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020