Vesti
Politika

Priština uputila predlog EU za održavanje srpskih izbora na Kosovu

Srbi će 3. aprila izaći na izbore kako bi se izjasnili o izboru poslanika u parlamentu i predsedniku. Zamenik kosovskog premijera zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi je podneo konkretan predlog specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku o uslovima pod kojima bi se Srbiji dozvolilo organizovanje izbora na Kosovu, javila je Demokracia.com.
Priština uputila predlog EU za održavanje srpskih izbora na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Demokracia.com navodi da je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi već dao konkretan predlog izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, a koji se sastoji od četiri glavne tačke i modalitet je koji bi bio prihvatljiv Kurtijevoj vladi, pa bi dozvolila održavanje srpskih izbora na Kosovu.

Prema tom predlogu, Srbiji će biti dozvoljeno da održi izbore na Kosovu ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv "Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu". Vlada Kosova je saglasna da dodeli imunitet i diplomatske privilegije za biračka mesta i pojedince uključene u organizaciju izbora. Misija OEBS-a na Kosovu treba da organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, srpskim političkim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Kosova jer će se primenjovati reciprocitet za građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse.

Lajčak je nakon posete Kosovu zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom otputovao u Srbiju i posle sastanka sa srpskim liderima izjavio da se EU zalaže za održavanje srpskih izbora na Kosovu, ali da dve strane treba da se dogovore, a slična poruka je došla i iz ambasade SAD u Beogradu.

Podsetimo, šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je krajem januara, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023