Vesti
Politika

"Priština ugrozila dijalog, važno iskoristiti naredne dane"

Generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS, povodom pisma koje je predsednik SAD Donald Tramp poslao Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, da je sad veoma značajan trenutak za ceo proces dijaloga koji je zapao u krizu zahvaljujući nerazumnim odlukama Prištine.
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je Trampovo pismo nešto što će dozvati pameti Prištinu i poruka sa najboljim ciljem da se dijalog ojača i nastavi na pozicijama zajedničkog kompromisnog i održivog rešenja.

Navodi da je to pismo rezultat kvalitetnih diplomatskih aktivnosti Srbije i podseća da je 12 zemalja povuklo priznanje Kosova.

"Mislim da je sada sa ovim pismom jasno da će SAD, koje imaju snage i uticaja, urediti neke odnose i u Prištini", rekao je Odalović i dodao da će neko morati da dozove pameti Prištinu i Ramuša Haradinaja da odustanu od provokacija i odluka koje mogu da ugroze mir, bezbednost i mnogo toga.

Ukazuje da potezi Prištine u poslednjih mesec dana, kao što su takse, formiranje vojske, donošenje rezolucije i određivanje pregovarača u dijalogu, pokazuju da deo prištinskih struktura radikalizuje celu problematiku i stvara ambijent u kome naizgled nema mogućnosti za rešenje jer su uslovi za Srbiju neprihvatljivi.

Odalović smatra da je važno iskoristiti naredne dane da bi se pozicija dijaloga kvalitetnije promenila i da Priština prestane sa provokacijama jer SAD imaju mnogo mehanizama kojima sve mogu da dovedu u red.

Ističe da je Trampovo pismo nešto što, između ostalog, proističe iz ozbiljne i kvalitetne podrške Rusije i Kine dosadašnjem procesu. Kaže da su te velike sile neko ko nedvosmisleno podržava Srbiju i da je to jedan od razloga šte se SAD na ovakav način uključuju u ceo proces.

Genralni sekretar u MSP-u kaže i da je dijalog zapao u ozbiljnu krizu jer je ponašanje Ramuša Haradinaja prema dijalogu bilo neprihvatljivo.

Napominje i da će mnogo toga zavisiti od unutrašnjopolitičke situacije u Prištini, a naročito od naloga specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine koje je već prepoznalo grupu ljudi i pozvalo ih sredinom januara u Hag na davanje izjava.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022