Vesti
Politika

Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih spomenika

Ministri kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslali su pismo izvršnom predsedniku "Europa Nostre", protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi, zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska. 
Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih spomenika
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

U pismu, koje prenose prištinski mediji, navodi se da je odluka "neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i da je pod političkim uticajem".

Gervala i Ćeku tvrde da na osnovu procene lokalnih i međunarodnih institucija za sprovođenje zakona i bezbednosti, "pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugrožene", i pozivaju predstavnike "Europa Nostre" na "principijelnu saradnju usmerenu na najefikasniju zaštitu kulturne baštine".

"Protivimo se instrumentalizaciji kulturnog nasleđa u političke svrhe", naveli su Gervala i Ćeku, pozivajući predsednika "Europa Nostre" da poseti Kosovo što je pre moguće.

"Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati preispitivanjem vaše liste uklanjanjem manastira Dečani", navodi se u pismu.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023