Vesti
Politika

Priština traži domaće sudije u Specijalnom sudu

Tokom susreta između predstavnika Vlade Kosova i Evropske unije (EU) tokom naredne nedelje, predstavnici Prištine tražiće da u Specijalnom sudu ne budu samo međunarodne, već i domaće sudije, piše Koha ditore.
Priština traži domaće sudije u Specijalnom sudu
Vlada Kosova (Foto Kim)

List navodi da će oni tražiti i vremensko ograničenje mandata suda, koji će suditi za zločine bivših najviših zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se spominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine.

Ekipa na tehničkom nivou koju predvodi ministar pravde Kosova Hajredin Kuči predala je te predloge političkoj grupi za formiranje suda, koju predvode predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Isa Mustafa, predsednik parlamenta Kadri Veselji i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Politička grupa će taj predlog predati delegaciji Evropske unije koja će naredne nedelje boraviti u Prištini, kada će se razgovarati o poslednjoj verziji Zakona o Specijalnom sudu.

Kako se navodi, jedan od razloga za zahteve Prištine je obezbedjivanje ligitimiteta kod građana, kao i dovoljnog broja glasova da se dvotrećinskom većinom izglasa u Skupštini Kosova.

Ministar pravde Hajredin Kući za prištinske medije izjavio je da su kompletan predlog zakona radili stručnjaci EU i da predstavnici Kosova nisu imali uticaja u njegovoj pripremi.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021