Vesti
Politika

Priština traži domaće sudije u Specijalnom sudu

Tokom susreta između predstavnika Vlade Kosova i Evropske unije (EU) tokom naredne nedelje, predstavnici Prištine tražiće da u Specijalnom sudu ne budu samo međunarodne, već i domaće sudije, piše Koha ditore.
Priština traži domaće sudije u Specijalnom sudu
Vlada Kosova (Foto Kim)

List navodi da će oni tražiti i vremensko ograničenje mandata suda, koji će suditi za zločine bivših najviših zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se spominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine.

Ekipa na tehničkom nivou koju predvodi ministar pravde Kosova Hajredin Kuči predala je te predloge političkoj grupi za formiranje suda, koju predvode predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Isa Mustafa, predsednik parlamenta Kadri Veselji i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Politička grupa će taj predlog predati delegaciji Evropske unije koja će naredne nedelje boraviti u Prištini, kada će se razgovarati o poslednjoj verziji Zakona o Specijalnom sudu.

Kako se navodi, jedan od razloga za zahteve Prištine je obezbedjivanje ligitimiteta kod građana, kao i dovoljnog broja glasova da se dvotrećinskom većinom izglasa u Skupštini Kosova.

Ministar pravde Hajredin Kući za prištinske medije izjavio je da su kompletan predlog zakona radili stručnjaci EU i da predstavnici Kosova nisu imali uticaja u njegovoj pripremi.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020