Vesti
Politika

Priština traži domaće sudije u Specijalnom sudu

Tokom susreta između predstavnika Vlade Kosova i Evropske unije (EU) tokom naredne nedelje, predstavnici Prištine tražiće da u Specijalnom sudu ne budu samo međunarodne, već i domaće sudije, piše Koha ditore.
Priština traži domaće sudije u Specijalnom sudu
Vlada Kosova (Foto Kim)

List navodi da će oni tražiti i vremensko ograničenje mandata suda, koji će suditi za zločine bivših najviših zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se spominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine.

Ekipa na tehničkom nivou koju predvodi ministar pravde Kosova Hajredin Kuči predala je te predloge političkoj grupi za formiranje suda, koju predvode predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Isa Mustafa, predsednik parlamenta Kadri Veselji i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Politička grupa će taj predlog predati delegaciji Evropske unije koja će naredne nedelje boraviti u Prištini, kada će se razgovarati o poslednjoj verziji Zakona o Specijalnom sudu.

Kako se navodi, jedan od razloga za zahteve Prištine je obezbedjivanje ligitimiteta kod građana, kao i dovoljnog broja glasova da se dvotrećinskom većinom izglasa u Skupštini Kosova.

Ministar pravde Hajredin Kući za prištinske medije izjavio je da su kompletan predlog zakona radili stručnjaci EU i da predstavnici Kosova nisu imali uticaja u njegovoj pripremi.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020