Vesti
Politika

Priština: Tači odlikovao Klintona Ordenom slobode

Uz najveće počasti, crveni tepih i gardu Bezbednosnih snaga Kosova, u Prištini je ispred Skupštine dočekan bivši američki predsednik Bil Klinton. Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je Klintona Ordenom slobode.
Priština: Tači odlikovao Klintona Ordenom slobode
Priština (Foto Kim)

Ispred skupštine Kosova, Klintona je dočekala grupa građana koja ga je pozdravila aplauzom. Nakon toga  je usledio sastanak kosovskog predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

Hašim Tači se Klintonu zahvalio zbog, kako je rekao, "humanitarne odluke da bombarduje Srbiju i stvaranja mogućnosti Albancima da se vrate".

"Danas nako 20 godina Kosovo je nezavisno. Mi smo bili zajedno, a vaša i podrška SAD je bila ključna. Vi ste naš heroj i zahvaljejem vam se u ime svih građana Kosova. Dodeljejem vam odlikovanje Orden slobode. To je najveće priznanje koje se odrazilo na mir u čitavom regionu", istakao je Tači, a zatim dodelio priznanje Klintonu.

Bil Klinton se zahvalio Tačiju na ukazanoj počasti.

"Prošlo je dosta vremena, bio sam impresioniran njime kad je bio mlad i nosio pušku u ruci. Ali sam impreseioniran i time gde je bio i kako je postao predsednik", kazao je Klinton o Tačiju.

"Mislim da imate priliku da slavite i u narednih dvadeset godina. Uvek ću biti ponosan na činjenicu što sam bio predsednik Sjedinjenih Američkih država kada vam je bio potreban neko na koga bi se oslonili. Da ne dolazi do ubijanja civila i napuštanja svojih domova, morao je postojati bolji način".

Na pitanje novinara kakvu poruku ima za građane Kosova, Klinton je rekalo:"Mislim da Kosovo zaslužuje da bude u EU, NATO, kao i u svakoj organizaciji u kojoj može da se učlani jedna nezavisna država. Naša država će da podrži vaš dalji rast", kazao je Klinton.

Bivši američki predsednik na Kosovu boravi povodom obeležavanja 20. godina od dolaska NATO snaga.Ostale vesti

Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020
Vučić: Prodaju prazne priče novinama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se evropske države više bave diskusijom o Beogradu i Prištini i dodao da "veliki" sebi daju za pravo da je sve njihov interes i da "imaju pravo da urade sve što stignu".

  • 22.05.2020
Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?

Kosovski ustavni sud će poništiti odluku Hašima Tačija o davanju mandata za novog premijera Avdulahu Hotiju, ali će otvoriti put planu za formiranje nove vlade bez novih izbora i bez pokreta Samoopredeljenje, stranke koja je na Kosovu osvojila najviše glasova na izborima.

  • 22.05.2020