Vesti
Politika

Priština: Svečana sednica povodom godišnjice nezavisnosti Kosova

Povodom 12. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova u Prištini je održana svečana sednica kosovskog parlamenta. Počela je uz intoniranje himne. "Mi smo evropska država, građani slobodnog sveta", kazala je predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani.
Priština: Svečana sednica povodom godišnjice nezavisnosti Kosova
Svečana sednica u Prištini (Foto Kim)

Svečana sednica započela je intoniranjem himne Kosova, a na zidu, iza članova predsedništva je pored kosovske bila okačena i zastava OVK. 

U prvom redu, sa leve i desne strane, sedela su dece, njih dvanaestoro kao simbol 12. godišnjice Kosova.

"Danas male zastave, ali velika srca viore u svim mestima naše zemlje. Naši građani čestitaju jedni drugima ovaj veliki dan. Poštovani građani Republike Kosova, danas j enaša zemlja napunila 12 godina, naša republika je uzrasta ove dece, to su deca nezavisnosti", kazala je predsednica Skupštine Kosovo Vjosa Osmani

Osmanijeva je na svečanoj sednici istakla da je "Kosovo slobodna zemlja koja stvara novi imidž", kaoo i da veliku zahvalnost duguju evropskim zemljama, a posebno SAD.

"Rana istorija Kosova je istorija napora, kako bi dokazali da građani ove zemlje imaju ideju, nezavisnost Kosova je to zapečatila", dodala je ona.

Svečanoj sednici nije prisustvovao predsednik Kosova Hašim Tači.

Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta, 17. februara 2008. godine je usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio tadašnji kosovski premijer Hašim Tači.

Za deklaraciju o samoproglašenju izjasnilo se svih 109 poslanika parlamenta.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020