Vesti
Politika

Priština suspendovala sporazum o ZSO

Ustavni sud Kosova odlučio je da privremeno suspenduje Briselski sporazum sa Srbijom postignut u avgustu ove godine o Zajednici srpskih opština, javlja Koha.
Priština suspendovala sporazum o ZSO
Ilustracija (Foto gjk-ks.org)

Ustavni sud je odluku doneo jednoglasno, a formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke suda.

Opozicione partije – Samoopredelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo već neko vreme na razne načine blokiraju rad Skupštine Kosova pošto smatraju da je sporazum o zajednici i demarkacija granične linije sa Crnom Gorom u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Podsećamo, predsednica Kosova Atifete Jahjaga krajem oktobra donela je odluku da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Jahjaga je rekla da je, posle razgovora sa premijerom i njegovim zamenikom, kao i sa liderima opozicije, donela odluku da se obrati Ustavnom sudu i zatraži da se oceni koliko su principi sporazuma o Zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom Kosova.

To je ubrzo podržao i predsednik Kosova Isa Mustafa koji je je naglasio da će u celosti poštovati odluku Ustavnog suda jer je on glavni arbitar u proceni ustavnosti tog sporazuma.

Osim toga, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je tada da kosovska opozicija nema drugu mogućnost osim da onemogući sprovođenje sporazuma o formiranju ZSO.

"Ukoliko ti sporazumi sada stupe na snagu Kosovo više neće imati snage ni da ih koriguje niti da ih obesnaži", smatra Haradinaj, navedeno je u njegovom govoru koji zbog blokade parlamenta nije mogao da održi, a koji su preneli kosovski mediji.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021