Vesti
Politika

Priština se buni: Kosovo tretirano asimetrično

U Strategiji proširenja EU na zapadni Balkan Kosovo je tretirano asimetrično, bez jasnog odgovora o njegovoj evropskoj budućnosti, saopštila je vlada u Prištini.
Priština se buni: Kosovo tretirano asimetrično
Sednica Vlade Kosova (Foto Vlada Kosova)

Kako se navodi u saopštenju, "Kosovo sa novom vladom sprovodi ključne prioritete" navedene u agendi evropske reforme (ERA 2017), i na taj način je postiglo "značajan napredak u ispunjavanju opštih kriterijuma Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

"Vlada je očekivala da će taj napredak biti dovoljan da razjasni koji put Kosovo ima pred sobom da bi dobilo status kandidata, kao što je to bilo sa svim ostalim zemljama u regionu, a da će Strategija proširenja biti jednaka prilika i vodič za sve, a ne samo da se nabrajaju kriterijumi, bez navođenja rezultata", piše u saopštenju.

Kosovska vlada navodi da, iako je svesna izazova koje ima pred sobom, izuzetno je važno da Evropska unija ima jasnu politiku prema Kosovu, u cilju unapređenja procesa integracije, a ne da izlaže riziku zajednička dostignuća i oblasti održavanja mira i stabilnosti u regionu.

"Ovo su očekivanja kosovskih građana, koji očekuju od Evropske uniji jednak tretman za sve građane Evrope. Međutim, treba imati u vidu jasnu posvećenost Kosova efikasnom sprovođenje SSP, ozbiljnost u jačanju vladavine prava i relevantnih institucija, i dobrosusedstva", piše u saopštenju.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021