Priština: Propalo još jedno glasanje rezolucije o dijalogu

U kosovskoj skupštini nije uspela nova inicijativa opozicionih partija da se izglasa nacrt rezolucije kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da u nastavku dijaloga sa Beogradom razgovara o teritorijalnim ustupcima.

Podeli ovaj članak sa:
  • Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za podršku nacrtu rezolucije poslanika Demokratskog saveza i pokreta Samoopredeljenje nije bilo kvoruma. Od 50 poslanika prisutnih u sali tokom glasanja svi su podržali nacrt, ali nedovoljno, pošto je za prihvatanje dokumenta potreban 61 glas, od ukupnih 120.

"Teritorija Kosova je jedna i nedeljiva, pa ni predsednik niti bilo ko drugi nema mandat da pregovara o teritoriji Kosova," navodi se u tekstu koji je bio predočen poslanicima tokom rasprave.

Nije pomogao ni današnji sastanak predstavnika poslaničkih klubova, u pokušaju da se nacrt rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom uskladi između opozicionih i vladajućih stranaka.

Centralne vlasti u Prištini su današnjim neuspehom produžile višemesečnu agoniju – ko će biti glavni albanski zastupnik u nastavku dijaloga sa Beogradom. Za sada, to ostaje kosovski predsednik Hašim Tači.

Insistiranje na unutrašnjem konsenzusu

Inicijatori nacrta rezolucije su u obrazloženju naveli da je neophodno usvojiti dokument s obzirom na to da ne postoje procene rezultata dijaloga sa Beogradom, niti o tome kako bi trebalo da izgleda konačni sporazum, pa se insistira na potrebi debate o unutrašnjem konsenzusu, pre nego što se nastavi dijalog sa Beogradom.

Napominje se i da je Priština odlučna da se, kako se navodi, "sačuva i štiti građanstvo i nezavisnost, suverenitet i ustavnost, teritorijalni i institucionalni integritet Kosova".

U obrazloženju se navodi i da predloženu rezoluciju treba usvojiti, imajući u vidu da Priština nema zajednički stav ili odluku o principima, agendi i formatu novog dijaloga.

Albanski poslanici rezoluciju smatraju neophodnom s obzirom na to da je, kako kažu, Hašim Tači, bez prethodnog mandata dobijenog od parlamenta, već razgovarao sa zvaničnicima Beograda o pitanjima u vezi sa "teritorijalnim integritetom Kosova".

Srpski poslanici nisu učestvovali u raspravi, niti u glasanju o predlogu rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Pošto nacrt rezolucije nije dobio podršku, u skupštini je nastavljeno sa redovnom sednicom. Opozicija je napustila salu, kao i srpski poslanici koji su nakratko prisustvovali početku nastavka redovne sednice.

Vladajuće stranke nemaju dovoljno glasova da na redovnoj sednici odlučuju o nacrtima zakona. U proceduri je trenutno oko 120 predloga zakona koji čekaju na usvajanje.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane