Vesti
Politika

Priština: Propalo još jedno glasanje rezolucije o dijalogu

U kosovskoj skupštini nije uspela nova inicijativa opozicionih partija da se izglasa nacrt rezolucije kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da u nastavku dijaloga sa Beogradom razgovara o teritorijalnim ustupcima.
Priština: Propalo još jedno glasanje rezolucije o dijalogu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za podršku nacrtu rezolucije poslanika Demokratskog saveza i pokreta Samoopredeljenje nije bilo kvoruma. Od 50 poslanika prisutnih u sali tokom glasanja svi su podržali nacrt, ali nedovoljno, pošto je za prihvatanje dokumenta potreban 61 glas, od ukupnih 120.

"Teritorija Kosova je jedna i nedeljiva, pa ni predsednik niti bilo ko drugi nema mandat da pregovara o teritoriji Kosova," navodi se u tekstu koji je bio predočen poslanicima tokom rasprave.

Nije pomogao ni današnji sastanak predstavnika poslaničkih klubova, u pokušaju da se nacrt rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom uskladi između opozicionih i vladajućih stranaka.

Centralne vlasti u Prištini su današnjim neuspehom produžile višemesečnu agoniju – ko će biti glavni albanski zastupnik u nastavku dijaloga sa Beogradom. Za sada, to ostaje kosovski predsednik Hašim Tači.

Insistiranje na unutrašnjem konsenzusu

Inicijatori nacrta rezolucije su u obrazloženju naveli da je neophodno usvojiti dokument s obzirom na to da ne postoje procene rezultata dijaloga sa Beogradom, niti o tome kako bi trebalo da izgleda konačni sporazum, pa se insistira na potrebi debate o unutrašnjem konsenzusu, pre nego što se nastavi dijalog sa Beogradom.

Napominje se i da je Priština odlučna da se, kako se navodi, "sačuva i štiti građanstvo i nezavisnost, suverenitet i ustavnost, teritorijalni i institucionalni integritet Kosova".

U obrazloženju se navodi i da predloženu rezoluciju treba usvojiti, imajući u vidu da Priština nema zajednički stav ili odluku o principima, agendi i formatu novog dijaloga.

Albanski poslanici rezoluciju smatraju neophodnom s obzirom na to da je, kako kažu, Hašim Tači, bez prethodnog mandata dobijenog od parlamenta, već razgovarao sa zvaničnicima Beograda o pitanjima u vezi sa "teritorijalnim integritetom Kosova".

Srpski poslanici nisu učestvovali u raspravi, niti u glasanju o predlogu rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Pošto nacrt rezolucije nije dobio podršku, u skupštini je nastavljeno sa redovnom sednicom. Opozicija je napustila salu, kao i srpski poslanici koji su nakratko prisustvovali početku nastavka redovne sednice.

Vladajuće stranke nemaju dovoljno glasova da na redovnoj sednici odlučuju o nacrtima zakona. U proceduri je trenutno oko 120 predloga zakona koji čekaju na usvajanje.Ostale vesti

Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući
Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum na predstojećem sastanku u Beloj kući, kojoj je, s druge strane potreban spoljnopolitički uspeh, ocenio je Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu koji je preneo Radio Slobodna Evropa.
  • 15.08.2020
Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020