Priština: Propalo još jedno glasanje rezolucije o dijalogu

U kosovskoj skupštini nije uspela nova inicijativa opozicionih partija da se izglasa nacrt rezolucije kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da u nastavku dijaloga sa Beogradom razgovara o teritorijalnim ustupcima.

Podeli ovaj članak sa:
 • Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za podršku nacrtu rezolucije poslanika Demokratskog saveza i pokreta Samoopredeljenje nije bilo kvoruma. Od 50 poslanika prisutnih u sali tokom glasanja svi su podržali nacrt, ali nedovoljno, pošto je za prihvatanje dokumenta potreban 61 glas, od ukupnih 120.

"Teritorija Kosova je jedna i nedeljiva, pa ni predsednik niti bilo ko drugi nema mandat da pregovara o teritoriji Kosova," navodi se u tekstu koji je bio predočen poslanicima tokom rasprave.

Nije pomogao ni današnji sastanak predstavnika poslaničkih klubova, u pokušaju da se nacrt rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom uskladi između opozicionih i vladajućih stranaka.

Centralne vlasti u Prištini su današnjim neuspehom produžile višemesečnu agoniju – ko će biti glavni albanski zastupnik u nastavku dijaloga sa Beogradom. Za sada, to ostaje kosovski predsednik Hašim Tači.

Insistiranje na unutrašnjem konsenzusu

Inicijatori nacrta rezolucije su u obrazloženju naveli da je neophodno usvojiti dokument s obzirom na to da ne postoje procene rezultata dijaloga sa Beogradom, niti o tome kako bi trebalo da izgleda konačni sporazum, pa se insistira na potrebi debate o unutrašnjem konsenzusu, pre nego što se nastavi dijalog sa Beogradom.

Napominje se i da je Priština odlučna da se, kako se navodi, "sačuva i štiti građanstvo i nezavisnost, suverenitet i ustavnost, teritorijalni i institucionalni integritet Kosova".

U obrazloženju se navodi i da predloženu rezoluciju treba usvojiti, imajući u vidu da Priština nema zajednički stav ili odluku o principima, agendi i formatu novog dijaloga.

Albanski poslanici rezoluciju smatraju neophodnom s obzirom na to da je, kako kažu, Hašim Tači, bez prethodnog mandata dobijenog od parlamenta, već razgovarao sa zvaničnicima Beograda o pitanjima u vezi sa "teritorijalnim integritetom Kosova".

Srpski poslanici nisu učestvovali u raspravi, niti u glasanju o predlogu rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Pošto nacrt rezolucije nije dobio podršku, u skupštini je nastavljeno sa redovnom sednicom. Opozicija je napustila salu, kao i srpski poslanici koji su nakratko prisustvovali početku nastavka redovne sednice.

Vladajuće stranke nemaju dovoljno glasova da na redovnoj sednici odlučuju o nacrtima zakona. U proceduri je trenutno oko 120 predloga zakona koji čekaju na usvajanje.

Ostale vesti

 • Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatračka misija Evropske Unije predstavila je danas svoj tim koji će nadgledati novi izborni proces na Kosovu. Preporuke se ne razliku previše od onih koje je misija iznela pre dve godine, pred lokalne izbore. Zahteva se transparentan, demokratski proces u kojem će građani izraziti slobodnu volju. Od političara se traži da ne vrše pritisak na birače, niti da koriste zapaljiv govor tokom kampanje.

 • Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Najznačajnija tema bilateralnog susreta, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tražila nemačka kancelarka Angela Merkel, biće dijalog Beograda i Prištine nakon vakuuma nastalog pošto je raspuštena kosovska vlada, piše današnji “Blic”.

 • Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane