Vesti
Politika

Priština: Predstavljeni prioriteti hrvatskog predsedavanja Savetom EU

Ambasadorka Hrvatske u Prištini Danijela Barišić i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova govorile su o prioritetima hrvatskog predsedavanja Savetom EU u narednih šest meseci. Ambasadorka Barišić je podsetila da je za Hrvatsku „EU mirovni projekat bez presedana, zajednica zasnovana na vrednostima i solidarnosti“.
Priština: Predstavljeni prioriteti hrvatskog predsedavanja Savetom EU
Danijela Barišić i Natalija Apostolova (Foto Kim)

Predsedavanje Savetom EU je priliku da se zemlja predstavi u najboljem svetlu široj evropskoj javnosti. Šestomesečni program hrvatskog predsedavanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Evropa koja se razvija; Evropa koja povezuje; Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna, navela je amabasadorka Danijela Barišić obraćajući se prisutnima na prigodnoj svečanosti u Prištini.

„Želimo da ekonomski jaka Evropa ojača naše zemlje i poboljša status građana. Želimo bolju evropsku infrastrukturu, bolje korišćenje ljudskih resursa, veću sigurnost građana Hrvatske, i da EU postane lider na globalnoj sceni, čuvanjem i promovisanjem zajedničkih vrednosti“, poručila je Barišićeva.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova ističe da Hrvatska, kao najmađa članica Saveta EU, preuzima predsedavanje Unijom u 2020. godini „kada je vreme za promene i obnovu zajedničkog projketa, vreme kada je efikasno liderstvo potrebno više nego ikad“.

„Ubeđena sam da će Hrvatska svojim iskustvom u regionu i željom da svima dokaže koliko je zemlja napredovala od ulaska u EU, biti energičan, pošten i kredibilan predsedavajući. To će biti izazov, ko što su sva predsedavanja, ali je to prava prilika da Hrvatska pokaže svoje evropske vrednosti“, poručila je Apostolova.

Apostolova i Barišićeva su se složile da je najvažniji događaj tokom hrvatskog predsedavanja EU neformalni sastanak na vrhu zemalja EU i Zapadnog Balkana, koji će se održati 7. maja u Zagrebu.

„Samit će biti usredsređen na odgovoran pristup susedstvu i nastavak kredibilne i efikasne politike proširenja, 20 godina nakon što je proces integracija Zapadnog Balkana u EU krenuo ka stabilnosti, sigurnosti i daljem ekonomskom razvoju i međusobnoj povezanosti na evropskom kontinetu“, rekla je Apostolova.

„Verujemo da će samit u Zagrebu staviti politiku proširenja u novi, strukturisaniji i pozitivniji kontekst nego što je to bio slučaj nakon pristupanja Hrvatske 2013. godine. Ako postignemo napredak u metodologiji pristupnih pregovora, možemo očekivati pozitivniju atmoseferu i moći ćemo da započnemo deblokadu otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je jedan od ciljeva samita“, kazala je Barišićeva.

Amabasadorka Danijela Barišić je navela i da je Kosovo potencijalni kanditat (za članstvo u EU), jer su regionalna sardanja i razvoj dobrosusedskih odnosa od predsudnog značaja.

Hrvatska je preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje Savetu EU 9. januara 2020. godine, šest i po godina pošto je postala članica EU. "Snažna Evropa u svetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsedavanje Savetu EU.Ostale vesti

Pompeo: Očekujemo da Priština ukine taksu
Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD očekuju da će Kosovo ukinuti taksu na srpsku robu, prenosi Ljajmi.
  • 27.02.2020
Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020