Vesti
Politika

Priština: Potpisan memorandum o izborima

Centralna izborna komisija Kosova, policija, Tužilaštvo, Sudski savet Kosova i Panel za žalbe i predstavke potpisali su memorandum o saradnji u cilju organizovanja uspešnog i pravednog izbornog procesa.
Priština: Potpisan memorandum o izborima
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Za bezbednost izbornog procesa zaduženi su Policija Kosova, Euleks i KFOR, a direktor policije Špend Mađuni je rekao da će glasači moći da ostvare svoje pravo bez straha.

"Naš plan obuhvata sve aktivnosti na celoj teritoriji Kosova. Na severu Kosova prioritet će biti unapredjenje saradnje i koordinacije sa našim medjunarodinim partnerima, kao što su Euleks i KFOR", Mađuni.

Uspešno organizovanje lokalnih izbora dobar je znak da će i predstojeći parlamentarni izbori, koji će se održati 8. juna, ispuniti najviše standarde, poručili su predstavnici svih institucija zaduženi za organizaciju i sprovodjenje izbora.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka istakla je da je memorandum o saradnji kosovskih institucija trebalo i ranije potpisati.

"Ovim memorandumom se ispunjava sve ono što zahtevaju medjunarodni standardi, kako bi izbori bili demokratski i slobodni. Centralna izborna komisija ima obavezu da obavesti organe gonjenja o svim eventualnim kršenjima zakona pre, tokom i nakon izbora", rekla je Daka.

Tužilaštvo će predati CIK-u sve informacije o osobama koje su optuživane, ili koje su pod istragom, a iz Sudskog saveta Kosova poručuju da se zloupotrebe neće tolerisati.

"Želim da zbog javnosti naglasim da su organi reda i zakona mobilisani, i želim da pošaljem jasnu poruku da ćemo biti rigorozni kada je u pitanju sprovodjenje zakona", rekao je predsedavajući Sudskog saveta Kosova Enver Peci.

Izborni panel za žalbe i predstavke biće u obavezi da po završetku izbora obavesti tužilaštvo o svim slučajevima za koje proceni da imaju elemente krivičnog dela.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023