Vesti
Politika

Priština pomaže porodicama osuđenih za terorizam u Kumanovu

Kosovska vlada odlučila je da izdvoji 219 hiljada evra za pokrivanje troškova porodica osuđenih Albanaca, pripadnika i saučesnika takozvane "kumanovske grupe".
Priština pomaže porodicama osuđenih za terorizam u Kumanovu
Sednica Vlade Kosova (Foto Vlada Kosova)

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, rekao je na sednici vlade, da će svaka porodica dobiti 10.000 evra.
Krivični sud u Skoplju osudio je 33 člana "kumanovske grupe" na ukupno 746 godina zatvora.

Sedam na doživotne kazne zatvora, 13 ljudi je osuđeno na 40 godina zatvora, šest osoba na 20 godina, jedan od optuženih je osuđen na 18 godina, drugi na 14 godina i još dva člana na 13 godina.

U odsustvu dokaza, četiri osobe su oslobođene svih optužbi.

Radi se o grupi naoružanih Albanaca, većinom sa Kosova, koja je izvršila teroristički napad u jednom kumanovskom naselju i sukobila se sa makedonskom policijom. U tom okršaju više makedonskih policajaca je ubijeno.

Na doživotni zatvor osuđeni su Andi Krasnići, zvani "Mališeva", Dem Šehu, Fadil Fejzulahu, Nasuf Zećiri, Valdet Zekaj, Beg Bajra i Fejzula Rušitovski.

Kosovski premijer, nakon odluke makedonskog pravosuđa, zatražio je međunarodnu istragu čitavog slučaja.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021