Vesti
Politika

Priština: Policija u stanju pripravnosti

Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, najavile su da će i danas organizovati proteste protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština koji je su Beograd i Priština potpisali u Briselu krajem oktobra.
Priština: Policija u stanju pripravnosti
Povređeni policajci u Prištini (Foto Koha)

Opozicija se protivi i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Prištinski mediji najavljuju da će opozicija u Prištini protestovati uprkos sinoćnjem pozivu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna na zaustavljanje nasilja.

Portparoli ABK i Samoopredeljenja, Muharem Nitaj i Rašer Krasnići su za Ljajm.net potvrdili da će se opozicija sastati i dogoviti vreme novog protesta.

Inače, pripadnici Kosovske policije su od ranog jutra stacionirani u dvorištu vlade i, kako navode mediji, u stanju su pripravnosti.

Tokom jučerašnjih protesta, koji su počeli posle hapšenja Donike Kadaj-Bujupi, protest je eskalirao u nasilje, tokom koga su bačane flaše sa bojom, kamenice, molotovljevi kokteli, demolirana i spaljena neka službena vozila, a napadnute su i državne institucije.

Tokom nereda su ranjena dva demonstranta i sedam policajaca, a policja je privela 22 osobe.

Doniki Kadaj-Bujupi sud je odredio meru pritvora u trajanju do 30 dana za delo koje za koje bi mogla da bude osuđena na kaznu do 10 godina zatvora.

Kosovski pravosudni organi izdali su nalog za hapšenje još troje opozicionara među kojima je bivši lider opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Uoči sastanka na kojem će se danas u Njujorku raspravljati o tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN i najnovijim događanjima na Kosovu, Ban Ki Mun je pozvao opoziciju na zaustavljanje nasilja za koje je direktno optužio opozicione partije, objavili su danas prištinski mediji.

"Osuđujem opozicone partije koje koriste nasilje i zastrašivanje kako bi ometale normalan rad Skupštine Kosova, kao i nedopustive fizičke napade koje sprovode aktivisti ovih partija. Takvi postupci nanose štetu poverenju javnosti u institucije, kao i slici o Kosova u svetu", naglašava se u izveštaju generalnog sekretara.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021