Vesti
Politika

Priština: Pokrenut proces donošenja odluka o formiranju vojske

Vlada Kosova pokrenula je proces donošenja odluka o formiranju vojske, tako što je Ministarstvo bezbednosnih snaga pozvalo na javnu raspravu, o nacrtu zakona o oružanim snagama.
Priština: Pokrenut proces donošenja odluka o formiranju vojske
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Javnost će, na poziv ministarstva, imati tri nedelje da ponudi konkretne predloge o sadržaju dokumenta, nazvanog - "Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona koji se odnose na Oružane snage Kosova", javlja RTS.

U Prištini očekuju amandmane na 45 važećih zakona, a koji se tiču oružanih snaga.

U nacrtu dokumenta navodi se da bi pre zakonskih izmena o vojsci, trebalo promeniti kosovski Ustav.

"Odgovarajući ustavni amandmani biće doneti pre usvajanja nacrta zakona", piše u dokumentu.

Mediji međutim ističu, da kosovske vlasti nemaju međunarodnu podršku za uspostavljanje oružanih snaga, bez ustavnih amandmana, a čije usvajanje najviše zavisi od glasova poslanika Srpske liste.

Oni se protive ustavnim promenama kada se radi o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage.

Za ustavne promene potrebna je podrška dve trećine poslanika, među kojima i dve trećine poslanika srpskog i drugih nealbanskih naroda na Kosovu i Metohiji.

Srbi sa Turcima, Bošnjacima, Romima i drugim nealbancima imaju 20 poslanika.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021