Vesti
Politika

“Priština neće odlučivati ko će predstavljati Srbe"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da Srpska lista nije u kosovske institucije ušla da bi bila "ikebana" i najavio da će se u njih vratiti onog momenta kada bude izgledno da u kosovskoj vladi neće biti dekoracija.
“Priština neće odlučivati ko će predstavljati Srbe
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je podsetio da postoji koalicioni sporazum Srpske liste i da je dovoljno da u Prištini demonstriraju ono što su već preuzeli i da poštuju dogovoreno, naglasivši da Priština nikada neće odlučivati ko će da predstavlja Srbe na Kosovu i Metohiji.

Đurić je u intervjuu TV Most iz Zvečana rekao da izjave kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, koje se odnose na Civilnu zaštitu nisu tačne i objasnio da neće doći do njihove transformacije u bilo koje odeljenje oružanih snaga Kosova.

"Vlada Srbije je dobila i pisane garancije od NATO da neće dozvoliti da bilo kada, bez naše saglasnosti, na sever Kosova i Metohije dolaze bilo kakve tzv. oružane snage Kosova", rekao je on.

Đurić je dodao da na Kosovu mogu da budu samo dve oružane snage, a to su Kfor pod mandatom UN i Vojska Srbije uz odobrenje glavnokomandujućeg Kfora.

Istakao je i da niko ko sada radu u Civlnoj zaštiti neće ostati bez posla, već će se integrisati u institucije koje funkcionišu na Kosovu.

"Deo njih će raditi iste poslove koje danas rade u Civilnoj zaštiti u okviru Sektora za vanredne situacije na severu Kosova i Metohije, jedan deo će raditi u zatvoru, neki će raditi druge poslove ali niko neće imati manju platu", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde i Vlada Srbije pripremaju poseban zakon kojim će biti uređen položaj sudija koji će raditi u pokrajinskim pravosudnim institucijama.

"Ti ljudi će imati zagarantovan položaj u okviru zdravstvenog i socijalnog sistema Srbije, primaće visoke nadoknade kakve su i do sada primali u dinarima od Srbije u drugoj formi, a primaće i plate od pokrajinskih institucija", rekao je on i dodao da će nosioci pravosudnih funkcija raditi za svoju državu kao što bi radili i da se sve ovo nije desilo u prethodnih 15 godina.

Eventualno usvajanje rezoluciji o genocidu Srba nad Albancima 1999. godine Đurić je okarakterisao kao političku avanturu političkih avanturista kojima je verovatno nečista savest zbog sopstvene uloge u dešavanjima 1999. godine.

"Mislim da je veoma važno da se što pre osnuje Međunarodni sud koji će ispitati ulogu terorističke OVK u dešavanjima 1999. godine i da je zbog pomirenja srpskog i albanskog naroda veoma važno da oni koji su najodgovorniji za zločine koje je OVK nesumljivo počinila ovde na Kosovu i Metohiji budu izvedeni pred lice pravde," rekao je on.

Prema njegovim trečima, nije dogovoreno uklanjanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
"To nije dogovoreno. Dogovorili smo u avgustu prošle godine da se po pitanju uređenja tog dela Kosovske Mitrovice, koji se odnosi na most i na dva trga sa jedne i sa druge strane mosta na Ibru, dogovore dva gradonačelnika i kada se to dogodi, a tamo stoji da to rešenje mora da zadovolji interese i stavove građana severne i južne Mitrovice, tog trenutka može da se pristupi stvaranju tog rešenja" rekao je on.

On je poručio da institucije Srbije neće na Kosovu postojati u manjem obimu nego što postoje danas.

"Finansije iz Beograda neće postojati u manjem obimu nego što je to danas i ni jedan dinar ulaganja neće biti manje. Mi smo naš deo, najteži deo sprovođenja Briselskog sporazuma završili, nemamo više nikakve obaveze, sem da stvaramo Zajednicu srpskih opština, da zapošljavamo nove ljude, da stvaramo uslove da neka nova privreda živne i to je jedini zadatak koji imamo" zaključio je Đurić.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023