Vesti
Politika

“Priština neće odlučivati ko će predstavljati Srbe"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da Srpska lista nije u kosovske institucije ušla da bi bila "ikebana" i najavio da će se u njih vratiti onog momenta kada bude izgledno da u kosovskoj vladi neće biti dekoracija.
“Priština neće odlučivati ko će predstavljati Srbe
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je podsetio da postoji koalicioni sporazum Srpske liste i da je dovoljno da u Prištini demonstriraju ono što su već preuzeli i da poštuju dogovoreno, naglasivši da Priština nikada neće odlučivati ko će da predstavlja Srbe na Kosovu i Metohiji.

Đurić je u intervjuu TV Most iz Zvečana rekao da izjave kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, koje se odnose na Civilnu zaštitu nisu tačne i objasnio da neće doći do njihove transformacije u bilo koje odeljenje oružanih snaga Kosova.

"Vlada Srbije je dobila i pisane garancije od NATO da neće dozvoliti da bilo kada, bez naše saglasnosti, na sever Kosova i Metohije dolaze bilo kakve tzv. oružane snage Kosova", rekao je on.

Đurić je dodao da na Kosovu mogu da budu samo dve oružane snage, a to su Kfor pod mandatom UN i Vojska Srbije uz odobrenje glavnokomandujućeg Kfora.

Istakao je i da niko ko sada radu u Civlnoj zaštiti neće ostati bez posla, već će se integrisati u institucije koje funkcionišu na Kosovu.

"Deo njih će raditi iste poslove koje danas rade u Civilnoj zaštiti u okviru Sektora za vanredne situacije na severu Kosova i Metohije, jedan deo će raditi u zatvoru, neki će raditi druge poslove ali niko neće imati manju platu", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde i Vlada Srbije pripremaju poseban zakon kojim će biti uređen položaj sudija koji će raditi u pokrajinskim pravosudnim institucijama.

"Ti ljudi će imati zagarantovan položaj u okviru zdravstvenog i socijalnog sistema Srbije, primaće visoke nadoknade kakve su i do sada primali u dinarima od Srbije u drugoj formi, a primaće i plate od pokrajinskih institucija", rekao je on i dodao da će nosioci pravosudnih funkcija raditi za svoju državu kao što bi radili i da se sve ovo nije desilo u prethodnih 15 godina.

Eventualno usvajanje rezoluciji o genocidu Srba nad Albancima 1999. godine Đurić je okarakterisao kao političku avanturu političkih avanturista kojima je verovatno nečista savest zbog sopstvene uloge u dešavanjima 1999. godine.

"Mislim da je veoma važno da se što pre osnuje Međunarodni sud koji će ispitati ulogu terorističke OVK u dešavanjima 1999. godine i da je zbog pomirenja srpskog i albanskog naroda veoma važno da oni koji su najodgovorniji za zločine koje je OVK nesumljivo počinila ovde na Kosovu i Metohiji budu izvedeni pred lice pravde," rekao je on.

Prema njegovim trečima, nije dogovoreno uklanjanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
"To nije dogovoreno. Dogovorili smo u avgustu prošle godine da se po pitanju uređenja tog dela Kosovske Mitrovice, koji se odnosi na most i na dva trga sa jedne i sa druge strane mosta na Ibru, dogovore dva gradonačelnika i kada se to dogodi, a tamo stoji da to rešenje mora da zadovolji interese i stavove građana severne i južne Mitrovice, tog trenutka može da se pristupi stvaranju tog rešenja" rekao je on.

On je poručio da institucije Srbije neće na Kosovu postojati u manjem obimu nego što postoje danas.

"Finansije iz Beograda neće postojati u manjem obimu nego što je to danas i ni jedan dinar ulaganja neće biti manje. Mi smo naš deo, najteži deo sprovođenja Briselskog sporazuma završili, nemamo više nikakve obaveze, sem da stvaramo Zajednicu srpskih opština, da zapošljavamo nove ljude, da stvaramo uslove da neka nova privreda živne i to je jedini zadatak koji imamo" zaključio je Đurić.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023