Vesti
Politika

Priština najavljuje žalbu EU protiv Beograda

Ministar pravde u Vladi Kosova Abeljard Tahiri, obratiće se Evropskoj uniji povodom, kako kaže, "samovoljnog naloga vlasti u Beogradu za hapšenje građana Kosova".
Priština najavljuje žalbu EU protiv Beograda
Abeljard Tahiri (Foto kallxo.com)

Abeljard Tahiri u pisanom obraćanju javnosti navodi da su nakon hapšenja Tomora Morine u Skoplju, srpske pravosudne vlasti pokrenule krivični postupak protiv osobe sa inicijalima H. M.

"Ni nedelju dana nakon pokušaja samovoljnog privođenja našeg građanina Tomora Morine, putem neracionalnih međunarodnih naloga za hapšenje koji potiču iz represivnog Miloševićevog režima, Srbija nastavlja da impresionira s grubim kršenjima ljudskih prava, crtajući presude za naše građane, bez poštovanja bilo kakvih normi i principa međunarodnih konvencija, čiji je ona deo", kaže Tahiri.

Tahiri dodaje da je H. M. poslednji slučaj protiv koje su srpski pravosudni organi sproveli krivični postupak bez njegovog znanja.

Prema Tahiriju, taj slučaj je "u potpunoj suprotnosti sa zakonom, i protiv koga danas postoji opasnost da bude uhapšen ako napušta teritoriju Kosova".

"Pravosudni sistem u Srbiji, predstavlja nastavak istog mentaliteta Miloševićevog režima. Očigledno je da Aleksandar Vučić nije odvojen od Miloševićeve zaostavštine. To su jasni signali da je Srbija daleko od političke stvarnosti, daleko od principa pravde i tako nešto ne može da bude ostavljeno bez adrese ", istakao je Tahiri.

"Početkom sledeće nedelje obratiću se institucijama Evropske unije sa zahtevom da se ’ova neodgovorna praksa srpske države, štetna za pravdu i susedske odnose, jednom zauvek završi’", zaključio je Tahiri.Ostale vesti

Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020