Priština najavljuje žalbu EU protiv Beograda

Ministar pravde u Vladi Kosova Abeljard Tahiri, obratiće se Evropskoj uniji povodom, kako kaže, "samovoljnog naloga vlasti u Beogradu za hapšenje građana Kosova".

Podeli ovaj članak sa:
  • Abeljard Tahiri (Foto kallxo.com)

Abeljard Tahiri u pisanom obraćanju javnosti navodi da su nakon hapšenja Tomora Morine u Skoplju, srpske pravosudne vlasti pokrenule krivični postupak protiv osobe sa inicijalima H. M.

"Ni nedelju dana nakon pokušaja samovoljnog privođenja našeg građanina Tomora Morine, putem neracionalnih međunarodnih naloga za hapšenje koji potiču iz represivnog Miloševićevog režima, Srbija nastavlja da impresionira s grubim kršenjima ljudskih prava, crtajući presude za naše građane, bez poštovanja bilo kakvih normi i principa međunarodnih konvencija, čiji je ona deo", kaže Tahiri.

Tahiri dodaje da je H. M. poslednji slučaj protiv koje su srpski pravosudni organi sproveli krivični postupak bez njegovog znanja.

Prema Tahiriju, taj slučaj je "u potpunoj suprotnosti sa zakonom, i protiv koga danas postoji opasnost da bude uhapšen ako napušta teritoriju Kosova".

"Pravosudni sistem u Srbiji, predstavlja nastavak istog mentaliteta Miloševićevog režima. Očigledno je da Aleksandar Vučić nije odvojen od Miloševićeve zaostavštine. To su jasni signali da je Srbija daleko od političke stvarnosti, daleko od principa pravde i tako nešto ne može da bude ostavljeno bez adrese ", istakao je Tahiri.

"Početkom sledeće nedelje obratiću se institucijama Evropske unije sa zahtevom da se ’ova neodgovorna praksa srpske države, štetna za pravdu i susedske odnose, jednom zauvek završi’", zaključio je Tahiri.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane