Vesti
Politika

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Milo Đukanović i Vjosa Osmani (Foto: RTV Kim)

Posle svečane ceremonije, Milo Đukanović i Vjosa Osmani započeli su sastanak u zgradi Predsedništva Kosova. Nakon ovog susreta je predviđena konferencija za novinare, a potom i sastanak gosta iz Crne Gore sa predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom Konjufcom.

Kako su kazali iz njegovog kabineta, predsednik Crne Gore će u prisustvu predsednice Kosova zasaditi drvo prijateljstva u bašti vladinog kompleksa i pokloniti se, zajedno s njom, pred spomenikom Nestalim osobama.

Predsednica Vjosa Osmani prirediće svečanu večeru za predsednika Đukanovića i crnogorsku delegaciju.

Za sutra je predviđen i sastanak sa predstavnicima crnogorske zajednice na Kosovu, kao i susreti sa gradonačelnikom Prištine i predstavnicima parlamentarnih opozicionih partija.

Drugog dana posete, Đukanović će obići bazu KFOR-a, održati predavanje na AAB koledžu i učestvovati na Biznis forumu u organizaciji počasnog konzula Crne Gore na Kosovu.

Crnogorski predsednik će, zajedno sa Vjosom Osmani, govoriti i na manifestaciji "Dani Crnogoraca na Kosovu" u organizaciji Udruženja Crnogoraca "Lovćen".



Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023