Vesti
Politika

Priština: Još mnogo posla do liberalizacije viza

Vlasti u Prištini imaju pred sobom još puno posla da obave da bi ispunile tražene kriterijume Evropske unije za liberalizaciju viza, rečeno je danas na sastanku kosovskog Saveta za evropske integracije.

Priština: Još mnogo posla do liberalizacije viza
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Sastanku, koji je organizovala kosovska presednica Atifete Jahjaga, prisustvovali su premijer Isa Mustafa, predsednik skupštine Kadri Veselji, ministar za evropske integracije Bekim Čolaku, kao i predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Čolaku je rekao da, iako je Kosovu ostalo još malo vremena da pošalje izveštaj o ispunjenju kriterijuma, taj izveštaj je "u lošem stanju" i, ovakav kakav je trenutno, ne predstavlja ispunjavanje kriterijuma, prenose prištinski mediji.

Jahjaga je zahtevala od prištinskih institucija da ne kasne u ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju, dodavši da taj proces u zakašnjenju i zbog nedavnih migracija sa Kosova.
Veselji je pozvao EU, konrektno Žbogara, da utiče na to da kosovski Albanci dobiju pravo da putuju bez viza u zemlje šengena.

Isti poziv EU uputio je i premijer Mustafa, i pomenuo teškoće koje imaju građani sa Kosova kada apliciraju za vize.

Mustafa je naveo slučajeve studenata i bolesnih lica koja traže da se leče van Kosova, zatim ljudi koji imaju porodice van Kosova i ne mogu da ih posete zbog još neliberalizovanog viznog režima, prenose prištinski mediji.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020