Vesti
Politika

Priština: Još mnogo posla do liberalizacije viza

Vlasti u Prištini imaju pred sobom još puno posla da obave da bi ispunile tražene kriterijume Evropske unije za liberalizaciju viza, rečeno je danas na sastanku kosovskog Saveta za evropske integracije.

Priština: Još mnogo posla do liberalizacije viza
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Sastanku, koji je organizovala kosovska presednica Atifete Jahjaga, prisustvovali su premijer Isa Mustafa, predsednik skupštine Kadri Veselji, ministar za evropske integracije Bekim Čolaku, kao i predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Čolaku je rekao da, iako je Kosovu ostalo još malo vremena da pošalje izveštaj o ispunjenju kriterijuma, taj izveštaj je "u lošem stanju" i, ovakav kakav je trenutno, ne predstavlja ispunjavanje kriterijuma, prenose prištinski mediji.

Jahjaga je zahtevala od prištinskih institucija da ne kasne u ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju, dodavši da taj proces u zakašnjenju i zbog nedavnih migracija sa Kosova.
Veselji je pozvao EU, konrektno Žbogara, da utiče na to da kosovski Albanci dobiju pravo da putuju bez viza u zemlje šengena.

Isti poziv EU uputio je i premijer Mustafa, i pomenuo teškoće koje imaju građani sa Kosova kada apliciraju za vize.

Mustafa je naveo slučajeve studenata i bolesnih lica koja traže da se leče van Kosova, zatim ljudi koji imaju porodice van Kosova i ne mogu da ih posete zbog još neliberalizovanog viznog režima, prenose prištinski mediji.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021