Vesti
Politika

Priština: Još mnogo posla do liberalizacije viza

Vlasti u Prištini imaju pred sobom još puno posla da obave da bi ispunile tražene kriterijume Evropske unije za liberalizaciju viza, rečeno je danas na sastanku kosovskog Saveta za evropske integracije.

Priština: Još mnogo posla do liberalizacije viza
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Sastanku, koji je organizovala kosovska presednica Atifete Jahjaga, prisustvovali su premijer Isa Mustafa, predsednik skupštine Kadri Veselji, ministar za evropske integracije Bekim Čolaku, kao i predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Čolaku je rekao da, iako je Kosovu ostalo još malo vremena da pošalje izveštaj o ispunjenju kriterijuma, taj izveštaj je "u lošem stanju" i, ovakav kakav je trenutno, ne predstavlja ispunjavanje kriterijuma, prenose prištinski mediji.

Jahjaga je zahtevala od prištinskih institucija da ne kasne u ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju, dodavši da taj proces u zakašnjenju i zbog nedavnih migracija sa Kosova.
Veselji je pozvao EU, konrektno Žbogara, da utiče na to da kosovski Albanci dobiju pravo da putuju bez viza u zemlje šengena.

Isti poziv EU uputio je i premijer Mustafa, i pomenuo teškoće koje imaju građani sa Kosova kada apliciraju za vize.

Mustafa je naveo slučajeve studenata i bolesnih lica koja traže da se leče van Kosova, zatim ljudi koji imaju porodice van Kosova i ne mogu da ih posete zbog još neliberalizovanog viznog režima, prenose prištinski mediji.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020