Vesti
Politika

Priština: Izvršna komisija odobrila podnošenje zahteva za članstvo Kosova u EU

U Prištini je održan prvi sastanak Izvršne komisije za članstvo Kosova u EU kojim je predsedavao kosovski premijer Aljbin Kurti. Ova komisija je usvojila zvaničan stav Kosova o podnošenju zahteva za članstvo u EU do kraja godine.
Priština: Izvršna komisija odobrila podnošenje zahteva za članstvo Kosova u EU
Prvi sastanak Izvršne komisije za članstvo Kosova u EU (Foto Kabinet premijera Kosova)

Na sastanku je, kako je saopštila kosovska vlada, rečeno da je članstvo Kosova u EU strateški cilj.

"To je dokazano primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, agendom evropskih reformi, regionalnom saradnjom i učešćem u programima EU i različitim formatima u okviru nje", naznačeno je.

Članovi komisije razgovarali su ujedno i o narednim koracima institucija u vezi sa podnošenjem zahteva za članstvom.

Govorilo se i o geopolitičkoj situaciji i "drugim relevantnim dešavanjima".

Ova komisija je osnovana na 94. sednici vlade i funkcioniše, kako je prethodno najavljeno, kao međuinstitucionalni mehanizam odgovoran za pripremu aplikacije za članstvo u EU.

Od početka rata u Ukrajini kosovska diplomatija pojačano lobira za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Kosovo je u maju predalo zahtev za članstvo u Savetu Evrope i ujedno istovremeno najavilo podnošenje zahteva za članstvo u EU.

Iz kosovske vlade saopštili su nedavno da se u decembru očekuje podnošenje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022